Kosovski sudski savet: Nikola Kabašić imenovan za predsednika Osnovnog suda u Mitrovici

Sudija Nikola Kabašić imenovan je za predsednika Osnovnog suda u Mitrovici – odlučeno je na današnjem sastanku Sudskog saveta Kosova, saopštio je ovaj savet.

Kabašić je imenovan na ovu funkciju u okviru kosovskog pravosudnog sistema većinom glasova Sudskog saveta, a u trci za isto mesto bio je, kako je saopšteno – i sudija Tomislav Petrović.

Kabašić je u srpskom pravosudnom sistemu vršio funkciju predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici.

Imenovanje je usledilo nakon što je, prema sporazumu o pravosuđu Beograda i Prištine – 40 sudija i 13 tužilaca integrisano u pravosudni sistem "Republike Kosovo", pošto su, kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, položili zakletvu pred Hašimom Tačijem, odnosno "potpisali statusno neutralne izjave", kako to tvrdi srpska premijerka, Ana Brnabić.

Sporazum o pravosuđu postignut je februara 2015. godine i upravo prema ovom sporazumu predsednik kosovskog osnovnog suda u Mitrovici, koji će raditi u dve zgrade – trebalo bi trajno da bude Srbin. 

Kakav bi odnos i raspored sudova, srpskih i albanskih sudija i tužioca na Severu trebalo da bude prema ovom sporazumu – pročitajte ovde.  

Pročitajte još: 

Brnabić: Integracija srpskih državnih sudija i tužilaca u kosovsko pravosuđe maestralno urađeno

Sudski savet: Sever integrisan u pravosudni sistem Kosova. Kuburović: Veća pravna zaštita za građane Srbije

(FOTO) Srpske sudije i tužioci položili zakletvu. Tači: Pozdravljam spremnost da se integrišete i radite u skladu sa zakonima Kosova

Jeremić: Sporazumom o pravosuđu formalizovano ukidanje srpske države na Severu, ne bih mogao da glasam za nekog ko je napravio vladu sa Haradinajem

OEBS obučava pravnike-kandidate sa Severa za priključivanje reintegrisanom kosovskom pravosuđu

Raspisan konkurs za integraciju sudija, tužilaca i administrativnog osoblja

Raspisan konkurs za 48 sudija i 15 tužilaca

Apelacioni sud biće krajnja sudska instanca za Srbe sa Kosova i Metohije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.