Kosovski sportisti na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju!

Izvršni odbor (IO) Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) juče je Kosovu odobrio provizorno članstvo i istovremeno predložio da se Kosovu odobri punopravno članstvo na sledećoj sednici IO-a u decembru u Monaku, jer je, po njihovom mišljenju, Kosovo ispunilo uslove navedene u Olimpijskoj povelji – nezavisna je država koju je priznala međunarodna zajednica, 108 od 193 članica UN-a. Ovakva odluka MOK-a omogućila je Kosovu da učestvuje u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riu 2016. godine. Olimpijski komitet Srbije je verbalno najoštrije osudio odluku IO-a i uputio protest MOK-u. 
 

Povezani članci: 

Kosovo postaje punopravan član MOK-a?

Kosovo primljeno u EHF! Rukometašice Srbije na utakmici u Prištini sa kosovarkama?

"IO je uvideo da je olimpijski komitet Kosova ispunio uslove za priznavanje koja su navedena u Olimpijskoj povelji. Ovo uključuju sportske i tehničke uslove, kao i i definiciju 'zemlje' kako je navedeno u Pravilu 30.1 – 'nezavisna država koju je priznala međunarodna zajednica'. Kosovo kao državu je priznalo 108 od 193 država članica UN-a," navodi se u saopštenju MOK-a i dodaje: 

 
"Odluku je doneo Izvršni odbor u interesu sportista na Kosovu i kako bi se uklonile neizvesnosti koje bi mogli da imaju. To će im omogućiti da učestvuju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riu 2016 i budućim igrama."
 
MOK takođe u svom saopštenju navodi da je Olimpijski komitet Kosova osnovan 1992. godine i da ima više od 30 nacionalnih sportskih saveza, od toga 13 olimpijskih sportskih saveza. Šest sportskih saveza – stoni tenis, streljaštvo, džudo, jedrenje, dizanje tegova i moderni petoboj, punopravne su članice odgovarajućih međunarodnih federacija, dok su sedam – rvanje, bosk, karling, tekvando, gimnastika, skijanje i rukomet – privremeni, ili pridruženi članovi odgovarajućih međunarodnih federacija.
 
Olimpijski komitet Srbije najoštrije osudio odluku IO-a  i uputio protest MOK-u
 
"Olimpijski komitet Srbije najoštrije osuđuje odluku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da primi u uslovno članstvo nacionalni olimpijski komitet jednostrano proglašene Republike Kosovo i shodno tome i zvanično je uputio protest Međunarodnom olimpijskom komitetu," stoji u saopštenju Olimpijskog komiteta Srbije u kojem se dodaje da će ovaj komitet nadalje po ovom pitanju delovati "shodno preporukama koje bude dobio od nadležnih institucija Republike Srbije."
 

Olimpijski komitet Srbije je tek juče, dan pred saopštenje ove odluke MOK-a u javnost izašao sa šturim saopštenjem o tome da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obavestio Olimpijski komitet Srbije da je Kosovo zvanično podnelo zahtev za prijem u punopravno članstvo u MOK. 

"Olimpijski komitet Srbije raspolaže informacijom da su članovi MOK-a ovog puta spremni da daju podršku ovoj inicijativi Kosova," naglašeno je dan pre saopštenja odluke da Kosovo dobije provizorno članstvo.


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.