Kosovski ministar zdravlja danas podnosi ostavku, kandiduje se za gradonačelnika Prištine

FOTO: Ministarstvo zdravlja Kosova

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia) danas će zvanično podneti ostavku na tu funkciju, prenosi Koha.

Vitija je kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika Prištine na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja biće Dafina Gedža-Bunjaku (Gekha).

Iako do lokalnih izbora ima manje od tri nedelje, Vitija do danas nije saopštio kada će podneti ostavku.

Pre nekolika dana je izjavio da će učestvovati u predizbornoj kampanji kada podnese ostavku.

Ko je Dafina Gedža Bunjaku

Dafina Gedža Bunjaku trenutno je zamenik ministra zdravlja. Rođena je u Đakovici. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini, nastavila je postdiplomske studije iz oblasti upravljanja zdravljem – zajednički program Univerziteta u Prištini i Univerziteta u Beču, Austrija.

Ona je specijalista epidemiologije i radila je u Nacionalnom institutu za javno zdravlje na Odeljenju za epidemiologiju. Takođe je bila deo tima Instituta za javno zdravlje za pripremnu fazu i fazu upravljanja za kovid-19.

Bunjaku je koordinatorka za Kosovo u ECDC-u (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), za izveštavanje i saradnju u nekoliko oblasti. Radila je na Programu porodične medicine koji su razvili i podržali Svetska zdravstvena organizacija i Kraljevski koledž lekara opšte prakse, UK.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.