Kosovski ministar unutrašnjih poslova lobira za članstvo Kosova u INTERPOL-u

Kosovo još uvek nije član INTERPOL-a, ali kosovski ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, aktivno lobira za Kosovo veoma važno članstvo u organizaciji koja je nakon Ujedinjenih nacija, druga po veličini po međunarodnoj zastupljenosti. Hiseni je, međutim, aktivno i u javnosti vidljivo lobiranje započeo samo dva dana nakon što je INTERPOL, posredstvom UNMIK-a, raspisao crvene poternice za 16 Srba sa Kosova i Metohije i jednog crnogorskog državljanina za navodne ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, među kojima je i poslanik SNS-a u Skupštini Srbije, ali i nekadašnji načelnik vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović. 

Hiseni se juče u Prištini sastao sa Komisijom šefova švajcarske policije, sa kojima je, kako je saopšteno iz njegovog ministarstva, razgovarano o "međudržavnim odnosima u svim oblastima", policijskoj saradnji "između dve zemlje", razmeni informacija o slučajevima. Hiseni je, međutim, zatražio pomoć Švajcarske u vezi sa članstvom Kosova u Interpol.

"Ministar Hiseni zatražio je od švajcarske konfederacije da pomogne članstvo policije Kosova u Interpol," navodi se u saopštenju iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Samo četiri dana ranije, 27. februara, Hiseni se uz isti zahtev, sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Italije, Aneđelom Alfanom.

"Ministar Hiseni je dalje zatražio podršku Ialije u vezi sa članstvom Kosova u Interpolu i poboljšanje saradnje sa Europolom, kao dva važna mehanizma međunarodne policijske saradnje. Kosovo treba da se pridruži ovim mehanizmima što pre, jer doprinosi miru i bezbednosti u zemlji i regionu," poručio je Hiseni tokom sastanka sa Alfanom, navodi se u saopštenju iz njegovog ministarstva. 

Kosovo još uvek nije član Interpola, niti Europola, a poternice koje Interpol podiže za građane Kosova se raspisuju posredstvom UNMIK-a. UNMIK je još 2002. potpisao memorandum o razumevanju sa INTERPOl-om, prema kojem se uređuju svrha saradnje, način razmene informacija i modaliteti saradnje, a UNMIK ima pravo i da pristupa INTERPOL-ovim telekomunikacionim sistemima i bazama podataka. UNMIK, međutim, prema ovom memorandumu ima i ista prava kao i zemlje članice INTERPOL-a, te može i da zahteva objavljivanje poternica svih vrsta, uključujući i crvene, što je nedavno i učinjeno kada su raspisane poternice za 16 Srba sa KiM-a za navodne ratne zločine. 

A prema kosovskom Zakonu o međunarodnoj i pravnoj saradnji u krivičnim pitanjima, ukoliko je neko lice uhapšeno van teritorije Kosova, a na osnovu međunarodne poternice koju je objavio INTERPOL, država kontaktira i zatim podnosi zahtev za izručenje.

Srbija je, sa druge strane, primljena u INTERPOL, u okviru Savezne Republike Jugoslavije, na Generalnoj skupštini INTERPOL-a 24. septembra 2001. godine, u Budimpešti, a nakon prestanka postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006. godine, Republika Srbija je kao sukcesor održala status države članice INTERPOL-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.