Selaković: Danas ili sutra datum nastavka dijaloga, o sastanku Srpske sa Predsednikom bićete blagovremeno obavešteni

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da veruje da će se novi datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine znati danas ili sutra.

„U ovom trenutku je važno da se dijalog nastavi,“ rekao je Selaković za RTS i dodao: „Ja sam uveren da ćemo mi danas, ili sutra dobiti novi datum susreta u Briselu.“

Prethodno je i savetnik kosovskog predsednika, Hašima Tačija, Bekim Čolaku, potvrdio da će dijalog na visokom nivou uskoro da se nastavi, odnosno da će se to dogoditi do kraja juna.

Dodao je i da će „završna faza dijaloga sa Srbijom“ da bude zaključena u roku od šest do devet meseci.

„Ovo je povezano sa izborima unutar institucija EU,“ dodao je za T7.

Najave o dijalogu na nivou predsednika usledile su nakon što je savetnik kosovskog premijera i šef kosovske delegacije za tehnički dijalog, Avni Arifi, potvrdio da je odbio poziv za novu rundu tehničkog dijaloga.

Upravo su ovakve poruke iz Prištine bile jedan od razloga zašto su predstavnici Srpske liste juče zatražili konsultacije sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

„Zbog ovakvih stavova Albanaca koji gaze po Briselskim pregovorima i dijalogu i glasnog ćutanja Brisela, Srpska lista će se obratiti Beogradu i zamoliti predsednika Vučuća da obave konsultacije i definišemo zajedno naredne korake,“ poručio je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, prenela je TV Most.

Srpska lista se potom juče još jednom oglasila.

Skupština Kosova usvojila je, kako su pre dva dana izvestili kosovski mediji, rezoluciju za sprovođenje ranije potpisanog sporazuma između Kosova i Albanije o „ujedinjenju carinskih punktova“.

Ipak, Srpska lista reagovala je dan kasnije, navodeći da je nova rezolucija još jedan razlog zašto bi trebalo da se sastanu sa srpskim predsednikom.

„Cаrinsko ujedinjenje je zа nаs potpuno neprihvаtljivo i predstаvljа  proizvod političkog nаsiljа u Skupštini u Prištini. Srpskа listа ovаkvu odluku vidi kаo jаsnu mаnifestаciju tzv. velikoаlbаnske politike. Ovаkvo delovаnje je potvrdа potrebe nаjhitnijeg sаstаnkа predstаvnikа Srpske liste sа predsednikom Vučićem,“ stoji u reakciji koju je takođe prenela TV Most.

Selaković, međutim, danas nije precizirao kada će da bude i održan ovaj „hitan sastanak“.

„Bićete blagovremeno obavešteni da će konsultacije biti održane,“ rekao je za RTS i dodao da Srbi na KiM-u nemaju „većeg saveznika“, niti „onog ko bolje razume probleme“ i takođe ih rešava – od Predsednika Srbije i Vlade Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.