Kosovski mediji: Vučića danas u Tirani čuva 1300 policajaca, od toga 80 pripadnika RENEA

Državna policija Republike Albanije najavila je mere za bezbednost i sigurnost koje će biti preduzete danas tokom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, javio je Kosovapres. Zamenik generalnog direktora albanske policije, Altin Ćato, predložio je angažovanje 1.300 efikasnih policijskih snaga, od kojih su 80 pripadnika antiterorističke jedinice poznate kao RENEA (Reparti i Neutralizimit të Elementit të Armatosur – Odeljenje za neutralizaciju oružanih elemenata, prim.red.) 

Ćato je naglasio da u potpunosti garantuje red i bezbednost tokom dva dana Bečkog ekonomskog samita u Tirani, a na kojem je predviđeno da učestvuje i srpski premijer. Ćato je objasnio i da će preduzeti mere za kontrolu granice.

Da bi se osigurala javna sigurnost tokom posete srpskog premijera, biće privremeno zabranjen saobraćaj i promet na nekim od puteva u Tirani i Draču. 

Angažovane su centralne strukture odeljenja – Opšta javna bezbednost, Generalna direkcija za organizovani kriminal i teške zločine, Generalni direktorat za granice, Direkcije za migracije i antiterorističke operacije, te Direkcija stručnih timova. 

Srpski premijer će imati i večeru u Draču, albanska policija je prethodno potvrdila medijima u Tirani, kao i sam Ćato, a prenosi Kosovapres.

Vućić danas ide u dvodnevnu posetu Tirani, a upravo će drugog dana posete boraviti na Bečkom ekonomskom samitu koji se održava u ovoj zemlji. Vučićeva poseta je u pojedinim medijima označena kao istorijska jer je to prvi dolazak jednog srpskog premijera u tu državu. Agencije javljaju da će Vučić i njegov domaćin – albanski premijer Edi Rama, održati tet-a-tet sastanak nakon kojeg će uslediti i sastanak dve delegacije. Posle toga dvojica premijera će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Rama je prethodno boravio u Beogradu u novembru prošle godine, mesec dana nakon sada već čuvenog incidenta sa bespilotnom letelicom koja je stadionom na kojem je trebalo da se odigra prijateljska utakmica Srbija-Albanija, pronela zastavu na kojoj je bila iscrtana mapa tzv. etničke Albanije, a u javnosti se pojavile informacije da je brat albanskog premijera bio umešan u ovaj incident. I tokom Ramine posete Beogradu u novembru zabeležen je incident kada je, u zajedničkom obraćanju javnosti sa svojim domaćinom – srpskim premijerom, Rama rekao da je Kosovo "nezavisna država", i da je to "realnost koja se ne može menjati".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.