Suroi: Ibarski most pokazuje da je Rusija prodrla na Sever kroz Srbiju

"Most na Ibru je most koji razdvaja Albance i Srbe, ali je to i most koji razdvaja Zapad od Rusije. On pokazuje da je Rusija prodrla na Sever kroz Srbiju," rekao je čuveni kosovski publicista, Veton Suroi.

Gostujući sinoć u emisiji "Rubikon" prištinske televizije KTV, Suroi je, osim o Severu Kosovoa, govorio o više drugih tema, uključujući i o situaciji u Makedoniji. Rekao je da detalji o sukobima u Makedoniji "nisu još uvek poznati", ali, ukoliko se "potvrde", onda "imamo posla sa jednom širom zaverom", preneo je portal Koha.net

Islam: Na Kosovu glavni zaokret, kako u politici, ekonomiji, tako i u religiji

Govoreći o islamu, rekao je da je on prisutan u školama i u društvu, ali da se prema njemu treba odnositi "sa logikom", a ne "tačkom po tačkom", te da se Albanci nisu nikada identifikovali kao Muslimani. 

"Svako će reći, ko ste vi? Imam nam ne govori o tome. Islam nije antialbanski. To je isto kao kada biste rekli da je katolička crkva bila uzrok Drugog svetskog rata. Ovakve generalizacije su tako užasne i bolne, naročito za one koji su vernici," smatra Suroi.

Na Kosovu imamo suštinski zaokret, kako u politici, ekonomiji, tako i religiji. Hanafi škole su zamenjene školama koje su bliže vehabizmu, rekao je dalje Suroi.

O Atifeti Jahjagi i muslimanima: Klinton je opisuje kao muslimansku predsednicu Kosova

Atifete Jahjaga je neupućena u svoj posao, smatra on dalje.

"Našao sam Klintonove memoare u kojima je opisuje kao muslimansku predsednicu Kosova. Jahjaga je opisana kao Muslimanka. A mi nismo nigde predstavljeni kao muslimani. Albanci to jesu, ali nikada nisu u svom religijskom identitetu bili predstavljani pre nego što su to bili u nacionalnom," naglasio je Suroi, navodeći da se radi "o zamci". 

Veton Suroi je poslednjih godina van fokusa medijske pažnje, ali na Kosovu, u regionu, kao i na međunarodnoj političkoj sceni, i dalje uživa poštovanje i važi za jednu od najuticajnijih javnih ličnosti.

Veton Suroi je osnivač nedeljnika Koha, koji od 1997. izlazi kao dnevna novina ''Koha Ditorë'', a što je vremenom preraslo u medijsku kompaniju "Koha", koju čine i portal Koha.net, kao i televizija Kohavision (KTV). Novinarstvom se bavio još od osamdesetih godina prošlog veka, kada je bio novinar prištinske Rilindje. 

Suroi je i jedan od osnivača Reformističke stranke ORA, čiji je bio i predsednik. Od 2004. do 2008. godine bio je poslanik u Skupštini Kosova. U decembru 2007. Suroi i članovi predsedništva stranke podneli su ostavke zbog slabih rezultata na parlamentarnim i lokalnim izborima tada, od kada se i povukao sa javne političke scene,.

Veton Suroi je sin istaknutog kosovskog pisca i novinara Ređaija Suroia, koji je bio jugoslovenski ambasador u Boliviji, Meksiku i Španiji, zbog čega je Veton proveo deo svog života u španskom govornom području, gde se i školovao.

"Biti nazivan muslimanom i svoj religiozni identitet postaviti pre nacionalnog, iz takvog religiouznog sveta je Ljavrdim Muhadžeri, koji kaže da se bori za muslimanski svet. Druga strana medalje je da li su to dobri muslimani – oni koji biraju ženu za predsednika. U tome leži zamka, koja nam nije potrebna i šteti našem nacionalnom identitetu. Mi spadamo među one retke evropske narode koji su stvarali kulture i religije koje se nisu zloupotrebljavale za stvaranje nacionalnog identiteta," rekao je Suroi i dodao:

"Reći da ćete se boriti protiv terorizma je kao da ste dobili da se borite protiv kalašnjikova. Nećete pobediti. Ove ideologije nanose štetu našoj zemlji. Za nas je važno da religija nema mogućnost identiteta kao što je to sposobnost politike."

Albanci među retkim evropskim narodima koji nisu gradili nacionalni identitet na religiji

"Naše zemlje ne mogu da budu dovoljno funkcionalne, ali su one države koje svoj identitet nisu stvarale između religija i korišćenja religije kako bi se stvorio identitet," zaključio je Suroi.

"Izgradnja države na Kosovu je kao da bebi prebijete noge i ruke i pošaljete je na Olimpijadu"

Suroi je bio veoma kritičan prema funkcionalnosti kosovske vlade i procesu izgradnje "kosovske države", u okviru čega je govorio i o masovnom odlasku Albanaca sa Kosova tokom zime u zemlje zapadne Evrope, navodeći da su oni otišli jer su verovali da će "sutra biti kao danas" i da su razočarani situacijom na Kosovu, te da se ništa neće promeniti.

"Izgradnja države na Kosovu je kao da bebi prebijete noge i ruke i pošaljete je na Olimpijadu," kaže Suroi.

Činjenica da smo geografski u Evropi je samo iluzija, dodao je on, naglašavajući da je "Kosovo zemlja koja zbog opstanka režima daje povlastice onima koji su bliski vlasti, dok ti ljudi stvaraju profit za sebe i svoje porodice."

"Najbolji primer za to je Gruevski u Makedoniji koji je od samog početka radio na tome da obezbedi radna mesta svojim pristalicama, pa je to posle prošireno na birače i na kraju je tako i pobedio na izborima," kazao je Suroi, gostujući u Rubikonu KTV.

Suroi je bio kritičan i prema PDK za koju kaže da to nije politička partija, jer, po njegovim rečima, nijedna politička stranka nema svoju tajnu službu, ili policiju.

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.