Kosovski mediji: Sutra Kurtijeva vlada u skupštini predstavlja svoj program

Sastanak vlade
Foto: Fejsbuk, Aljbin Kurti

Izvor: Telegrafi/Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Skupština Kosova održaće sutra vanrednu sednicu sa početkom u 10:00, sa jedinom tačkom dnevnog reda, predstavljanjem upravljačkog programa za naredne četiri godine, koju je Vlada odobrila 7. maja.

Program za upravljanje fokusiraće se na mere za suočavanje sa posledicama pandemije, ekonomski razvoj Kosova, podršku preduzećima, povećanje minimalne zarade, otvaranje radnih mesta i reorganizaciju socijalnih šema.

Prvi prioritet za vladu Kurti 2 je zdravlje u uslovima pandemije, dok je drugi povezan sa ekonomijom, takođe u uslovima pandemije. S tim u vezi, prema premijeru Aljbinu Kurtiju, prioritet vlade je da obezbedi vakcine.

Kurti je rekao da će tokom mandata njegove vlade postojati transparentnost, profesionalizam i odgovornost. Obećava reformu pravosuđa gde će provera biti ključna reč ove reforme.

Kurti je takođe rekao da će tokom njegovog mandata biti sprovedene reforme socijalnih šema pružanjem podrške porodicama sa niskim primanjima, dečijim dodacima i zapošljavanjem mladih. Takođe je obećao izgradnju 160 vrtića širom zemlje, finansijsku podršku mladim parovima i povećanje minimalne zarade na 250 evra.

Kurti je obećao da će tokom ove četiri godine vlade biti završen razvoj zdravstvenog informacionog sistema i započeće se sa povećanjem fonda zdravstvenog osiguranja.

Takođe je rekao da će dovršiti reformu javne uprave i sprovesti diverzifikaciju izvora energije i strateške imovine, istovremeno garantujući pristupačne cene za industriju i domaćinstva.

Kurti je takođe obećao pristup pijaćoj vodi za one građane koji je nemaju, kao i da problem kanalizacije nakon četiri godine bude proglašen problemom prošlosti.

Što se tiče dijaspore, Kurti je izjavio da će to biti deo ekonomskog razvoja Kosova. Rekao je da će njegova vlada stvoriti četvrti grant za opštine kako bi gradonačelnicima omogućio veću autonomiju da ulažu u svoje opštine.

Kurti je najavio da će se tokom mandata njegove vlade Kosovo prijaviti za članstvo u EU i članstvo u Jadranskoj povelji. Takođe je rekao da njegova vlada priprema predmet za podizanje optužnice protiv Srbije za genocid, istovremeno navodeći dijalog kao četvrti prioritet njegove vlade.

Vladin plan takođe predviđa šestomesečnu platu od 250 evra za nezaposlene majke. Plan ekonomskog oporavka zemlje fokusiraće se na niz ključnih tačaka, kao što su paritet kupovne moći, proizvodnja, izvoz i olakšavajuće politike koje će vlada voditi za podršku preduzećima.

Inače, opozicija je kritikovala vladu Kurtija zbog toga što nije na vreme objavila upravljački plan.

Priština: Odobren program vlade – dva prioriteta; Kurti: Pripremićemo tužbu za genocid protiv SrbijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.