Kosovski karatisti ne učestvuju na EP-u u NS-u: "Obeležja lažne države", "južna pokrajina", "sport u drugom planu"

Vest je ažurirana u 11:45

"Predstavnicima Kosova Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je ulazak u Srbiju. Tako da nećemo da učestvujemo na evropskom prvenstvu u karateu koje će se održati u Novom Sadu" – saopštio je rano jutros kosovski karate savez, najavivši posebnu konferenciju za medije u 14 časova. Iz Beograda takođe saopštenje. Ono što kosovski karatisti vide kao zabranu ulaska, iz Kancelarija za KiM objasnili su ovako: "Lica koja su pokušala da u dve grupe, i u dva različita termina, uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i jutros sa administrativnog prelaza"; "time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama". Takođe poručuju: "Napominjemo da su isklјučivo u cilјu zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza. Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija." I iz Prištine su u međuvremenu stigle optužbe o politizaciji sporta.

Tači: Neprihvatljiva zabrana. Haradinaj: Srpske vlasti i dalje prate politiku konflikta

Oglasili su se u međuvremenu kosovski zvaničnici.

"Zabrana učešća kosovskih karatista na Evropskom prvenstvu koje se održava u Novom Sadu, od strane Beograda neprihvatljiva je, protiv sportskog duha i elementarnih pravila Međunarodne karate federacije karate," naveo je kosovski predsednik, Hašim Tači, na svom Fejsbuk nalogu. 

Ističe da na ovaj način Beograd "pokušava da politizuje i sport, koji bi trebalo da spaja, a ne da razdvaja narode".

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, na istoj društvenoj mreži ocenio je da vlasti u Beogradu stavljaju do znanja da "još uvek prate politiku nacionalizma i konflikta, umesto saradnje":

"Zabrana karate savezu Kosova da učestvuje na EP u Novom Sadu je neprihvatljiv čin koji ne doprinosi normalizaciji odnosa između dve države."

On dodaje i da su srpske vlasti na vreme bile upoznate od strane kosovskog Olimpijskog komiteta o svom učešću, a da opravdanje da o tome nisu bili obavešteni na vreme – nije tačno.


Brnabić: Ne kršimo Briselski sporazum

A premijerka Srbije, Ana Brnabić, poručila je da Srbija nije prekršila Briselski sporazum.

"Apsolutno ne (rušimo Briselski sporazum), ukoliko ne dozvoljavamo da se u suprotnosti sa svim nekim najosnovnijim dogovorima, a kakav je sporazum o zvaničnim posetama – koji predviđa da treba da se pošalje zvanično obaveštenje 48 sati pre nego što uđete u centralnu Srbiju. Da kažemo – to nije važno možemo kako god i kad god, mi bi time rušili" – rekla je Brnabić upitana da prokomentariše, kako je to naveo Tanjug – "sprečavanje tri osobe da sinoć pređu administrativnu liniju sa zastavama i obeležjima samoproglašene države Kosovo". 

Ona je podsetila na informacije koje je u saopštenju već iznela Kancelarija za Kosovo i Metohiju o pokušaju karatista da pređu prelaz Merdare i dodala da Srbija nije želela ni da reaguje na "zapaljive izjave" predstavnika Prištine "koji su govorili da im je drago što će se Kosovo pojaviti u Novom Sadu kao ravnopravna država sa svim obeležjima".

"Rekla sam nemojte, jer to jednostavno nije tačno i nemojte da sada idemo u ping-pong sa njima," dodala je.

U najavi učešća na takmičenju u Novom Sadu, kosovski karate savez objavio je detaljno saopštenje ko će da čini njihovu delegaciju. Naveli su da su to 13 takmičara, više članova saveza, te sedam novinara medijskih kuća sa Kosova na albanskom jeziku. Polazak sa Kosova najavljen je za danas, u pet sati ujutru. Ipak, ovi karatisti stigli su samo do prelaza Merdare, odakle su saopštili da im je ulazak "zabranjen", te objavili fotografiju svog tima.

Putovanju do Merdara prethodilo je saopštenje direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića:

"Na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu sportisti iz naše južne pokrajine neće moći da imaju obeležja tzv. 'Kosova'".

Odluka je saopštena juče, nakon sastanka "Koordinacionog tima Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti sportskih organizacija u Republici Srbiji po pitanju statusa sportskih organizacija i učešća sportista pod ingerencijom Privremenih institucija samouprave u Prištini na međunarodnom nivou".

Jutros, novo saopštenje. Ovog puta iz Kancelarije za KiM pojašnjavaju šta se dogodilo sa "karatistima iz naše južne pokrajine":

"I pored precizne najave organizatora o isklјučivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavlјanja sportista sa KiM, manji deo delegacije sa KiM sinoć oko 23 sati se pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obeležjima lažne države 'Kosovo', sa nesumnјivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju. Nakon toga, jutros je još jednom, veći deo delegacije iz naše južne pokrajine pokušao da unese obeležja i opremu sa simbolima samoproglašenog 'Kosova'."

"Javnost treba da zna i da prištinska strana nije na vreme i na način predviđen Sporazumom o zvaničnim posetama podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije," dodaju, navodeći da su to učinili sa kašnjenjem od tri dana. Tako, umesto najkasnije u petak do 17 sati, najava dolaska delegacije dostavlјena je tek u ponedelјak u popodnevnim satima, tačnije u 16:17, objašnjavaju.

Dodaju i da je "važno istaći" da se predstavnici karatista sa Kosova juče nisu pojavili na ranije zakazani sastanak sa predsednikom Evropske karate federacije, na kom je trebalo da se "dogovore i pojasne detalјi o načinu učešća i predstavlјanja sportista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu".

Ovo, dodaju iz ove kancelarije – "dovolјno govori da im je sport u drugom planu i ovoga puta".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.