Kosovski istoričari najavili protest zbog zemljišta Visokih Dečana: "Zemljište je naše"

Liga istoričara Kosova "Alji Hadri" održaće 17. decembra protest u Dečanima, ukoliko Ustavni sud Kosova do tada ne povuče odluku kojom se obustavljaju svi sudski procesi u slučaju 25 hektara zemljišta manastira Visoki Dečani koje potražuju kompanije "Apiko" i "Ilirija" i povratak slučaja na odlučivanje Osnovnom sudu u Peći. Oni, takođe, zahtevaju da predsednici Ustavnog suda, Arta Rama-Hajziri i Bekim Sejdiu, podnesu neopozivu ostavku i navode da bi odgovornost za eskalaciju demonstracija snosili upravo oni. Protest će biti održan pod sloganom "Zemljište je naše".

Ovi istoričari su, takođe, u svom saopštenju za štampu, naveli da je "Ustavni sud prekršio Ustav Republike Kosovo" i da ometa rad suda u Peći, ali i da je to učinio pregledavši "skandalozno i lažno pisanje igumana Save Janjića koji ne priznaje Republiku Kosovo".

Oni su naveli i da je manastir Visoki Dečani "prekršio zakone i regulative UNESCO-a", zbog "izgradnje" u blizini manastira, te da je "manastir Visoki Dečani objekat kulturnog nasleđa Republike Kosovo i da mu kao takvom niko ne preti". 

Istoričari su najavili da će poslati pisani zahtev predsedniku Skupštine Kosova, Kadriju Veseljiju, kako bi intervenisao u vezi sa pitanjem Dečana "pre nego što bude kasno". 

Ustavni sud Kosova je 3. decembra obustavio sudsku odluku kojom je slučaj 25 hektara zemljišta manastira Visoki Dečani koje potražuju kompanije "Apiko" i "Ilirija" vraćen Osnovnom sudu u Peći. Odluka je stupila na snagu odmah i primenjivaće se do 29. februara 2016. godine.

Podsetimo, članovi organizacije "Alji Hadri" su i prošle godine, krajem februara, protestovali protiv odluke da se manastiru Visoki Dečani vrati zemljište. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.