Kosovski fudbalski klubovi u kvalifikacijama za lige? Radna grupa o načinu uključivanja u Mundijal

Ukoliko do 31. maja ispune UEFA-ine kriterijume za licenciranje klubova, kosovski fudbalski šampion i pobednik kosovskog kupa učestvovaće u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, saopšteno je iz UEFA-e. Na današnjem sastanku Izvršnog komiteta ove sportske organizacije u Bazelu, u Švajcarskoj, istovremeno je odlučeno da će o načinu uključivanja kosovskog nacionalnog tima u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018., koje će se igrati u Rusiji – odlučiti posebna radna grupa.

"Izvršni komitet UEFA-e odlučio je da bi domaći šampion i pobednik domaćeg kupa mogli da budu primljeni u prvo kolo kvalifikacija za UEFA-inu Ligu šampiona i UEFA-inu Ligu Evrope samo ukoliko ispune kriterijume za licenciranje, u skladu sa članom 15 UEFA-inog Propisa o licenciranju klubova i finansijskog fer pleja. Ovu procenu izvršiće UEFA-ina administracija do 31. maja 2016," navodi se u saopštenju evropske kuće fudbala.

Izvršni komitet razmatrao je, takođe, pitanje učešća kosovskog nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu u Ruskoj federaciji. 

Iako su ranije danas kosovski mediji preneli da će UEFA odlučiti u kojoj će kvalifikacionoj grupi Kosovo i biti, ova odluka nije donesena, već je odlučeno da će UEFA formirati radnu grupu koja će,  kako je ranije i najavljeno iz Saveta FIFA-e, "razmotriti" kako će nacionalni tim Kosova, ali i Gibraltara – još jednog novog člana ovih organizacija – "biti uključeni u kvalifikacije" za svetsko takmičenje.

Kosovo je postalo član Evropske fudbalske unije početkom maja, da bi zatim, deset dana kasnije, 13. maja, postalo 210. član svetske kuće fudbala.

Oba članstva izazvala su snažne reakcije za i protiv, dok su predstavnici Fudbalskog saveza Srbije i srpski zvaničnici najavili i da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv odluke UEFA-e, navodeći da očekuju "da će poništavanje odluke UEFA-e, pred sudom u Lozani, za posledicu imati i opoziv odluke FIFA-e".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.