Kosovski Albanci revoltirani zbog Trepče i Jablanovića: protesti u Starom Trgu, Prištini, Lipljanu i Uroševcu

Pored negodovanja što kosovska vlada nije preuzela kontrolu nad Trepčom, kosovski Albanci danas nastavljaju da zahtevaju i ostavku srpskog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića, iako se on juče izvinio za svoju izjavu. Kosovska vlada se optužuje da je ustuknula pred pritiscima iz Beograda i međunarodne zajednice. Oko 250 radnika rudnika Stari Trg od jutros je u štrajku, a u međuvremenu su studenti prištinskog univerziteta završili protest u Prištini protiv privatizacije Trepče, ali i protiv ministra Jablanovića. Slični protesti održani su danas u Lipljanu i Uroševcu. 

Glavni uslov rudara rudnika Stari Trg za prestanak štrajka je skraćivanje roka za donošenje Zakona o Trepči, koji kosovska vlada treba da usvoji, navode kosovski mediji.

"200 do 250 radnika trenutno ne radi i traže dodatne garancije od lidera institucija, jer znamo da juče nije sav posao završen u vezi sa Trepčom," rekao je direktor Trepče na jugu, Ahmet Tmava.

On je dodao da nastavlja konsultacije sa radnicima koji štrajkuju.

Studenti u Prištini protiv privatizacije Trepče; traže ostavku Jablanovića

U međuvremenu, studenti univerziteta u Prištini završili su svoj protest zbog, kako navode kosovski mediji, aktivnosti vlade koja ostavlja Trepču u rukama Kosovske agencije za privatizaciju. Studenti, međutim, zahtevaju i ostavku Jablanovića.

"Mi smo protiv svih Jablanovića iz Beograda koji utiču na naš nacionalni identitet," rekao je predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini, Arben Mehmet.

Protest u Lipljanu

A danas tačno u podne održan je protest građana i u Lipljanu i to protiv Jablanovića i protiv "napora Srbije da održi kontrolu nad kombinatom 'Trepča'".

Kako prenose kosovski mediji, na nekim od transparenata bile su poruke kojima se zahtevala ostavka Jablanovića – "Vlada – ili narod, ili Jablanović", "Jablanović napolje", ali bilo je i transparenata sadržaja – "Kosovo je kolevka Dardanije", "Trepča je naša, Trepča je veliko bogatstvo", dok su neki od građana uzvikivali i ime Ukšina Hotija.

Protest u Uroševcu

Oko 1.500 građana protestovalo je danas i u Uroševcu koji su se na taj način suprotstavili odluci Skupštine da ne preuzme kontrolu nad gigantom "Trepča" i izjavama ministra Jablanovića.

Među transparentnima su se mogli videti oni sa porukama – "Vlada da ne spava", "Trepča je naša" "Kosovo je Šćiperija", kao i "Jablanović napolje".

Protest su inače organizovali Lokalni akcioni savet za mlade i pevač Ljabinot Tahiri, a iako se ministar Jablanović sinoć, posle sednice, vlade izvinio za svoju izjavu koju je dao na Badnji dan u Đakovici kada je nazvao "divljacima" one koji su kamenovali raseljene Srbe iz tog mesta da uđu u crkvu i unesu badnjak, kako su ranije javili kosovski mediji – protest je organizovan upravo zbog ove Jablanovićeve izjave.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.