Kosovski Albanci "napravili veoma religiozan kolorit Prištine" koji je prethodno "uništila jugoslovenska komunistička brutalnost"

Jevrejska sinagoga koja se nalazila na ulazu u (kosovski) Parlament, džamija na mestu gde je danas Nacionalno pozorište, Katolička crkva na mestu preko puta hotela Grand – napravili smo veoma religiozan kolorit Prištine koji je uništila jugoslovenska komunistička brutalnost. Ova tri hrama izražavaju u najboljem duhu versku toleranciju Prištine i svih Albanaca uopšte, napisao predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, na svom Fejsbuk profilu nakon današnjeg sastanka sa ambasadorom Izraela u Beogradu, Josefom Levijem, sa kojim se sastao u Prištini. Veselji je, međutim, "zaboravio" na čak dve crkve u Prištini – Crkva Svetog Nikole, koja je uništena tokom martovskog pogroma 2004, ali i na nedovršen Hram Hrista Spasa u centru Prištine koji je više puta skrnavljen. I kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači je nadavno podsetio na "istorijsku toleranciju" Kosova, a uz fotografiju saborne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu koja deli dvorište sa jednom do džamija u gradu, međutim, koja je više puta uništavana i čija je unutrašnjost uništena tokom martovskog pogroma – kada je granatirana i zapaljena.

Pročitajte još:

Kulturni centar "Redžep Mitrovica" nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?

"Pre sastanka sa izraelskim ambasadorom Josefom Levijem, zajedno smo posetili spomen mesto gde je nekada bila sinagoga Prištine. U kolektivnom pamćenju Prištine vidimo da su Jevreji bili časna i poštovana zajednica. Danas, ova nasleđa uzgaja jevrejska zajednica Kosova," napisao je Veselji i dodao:

"Jevrejska sinagoga koja se nalazila na ulazu u Parlament, džamija na mestu gde je danas Nacionalno pozorište, Katolička crkva na mestu preko puta hotela Grand – napravili smo veoma religiozan kolorit Prištine koji je uništila jugoslovenska komunistička brutalnost. Jedan u blizini drugog, ova tri hrama izražavaju u najboljem duhu versku toleranciju Prištine i svih Albanaca uopšte."

Crkva Svetog Nikole u Prištini, koja je izgrađena početkom 19. veka, zapaljena je tokom martovskog nasilja 2004. godine na Kosovu i Metohiji. Pored crkve tada je spaljen i parohijski dom, dok je u crkvi izgoreo i vredan ikonostas u duborezu, desetine ikona i celokupna crkvena arhiva. Crkva je kasnije obnovljena.

Hram Hrista spasa, međutim, čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata na KiM-u, više puta je bila izložena napadima i pokušajima miniranja, a u jednom trenutku je korišćena i kao javni toalet.

Kosovski zvaničnici su navodili da je ova crkva "užasno delo" i spomenik Slobodana Miloševića, a zatim je u više navrata pokretana kampanja da crkva treba da se pretvori u "Muzej patnje kosovskih Albanaca," ili sruši, jer SPC navodno nema dokumente o posedovanju zemljišta, te i da je crkva nelegalno izgrađena na zemljištu opštine. A jedna od kosovskih umetnica – Nora Istrefi, napravila je spot u ovom hramu, u providnoj odeći, uz igrače koji su na golom telu imali ispisane reči na engleskom "Ne poziraj" i "Ne budi stidljiv".

 


VIDEO svedočenja kosovskih Jevreja o progonu u Drugom svetskom ratu možete pogledati OVDE, a o sudbini Jevreja sa KiM-a OVDE.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.