Josef Levi u PR – kosovski zvaničnici nastavljaju da lobiraju za još jedno priznavanje

Nadam se da će odnos Kosova i Izraela napredovati kada naš odnos bude formalizovan priznavanjem Jerusalima. Jerusalim bi trebalo da krene "u pravcu priznavanja države Kosovo", poručili su danas nakon sastanka sa ambasadorom Izraela u Beogradu, Josefom Levijem, kosovski ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik vlade Kosova, Hašim Tači, kao i predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji i koji su se sa Levijem sastali u Prištini.

"Danas sam se sastao sa ambasadorom Izraela, Josefom Levijem, sa kojim sam razgovarao o saradnji između naših zemalja i naših naroda. Mnoge stvari nas ujedinjuju u vezi sa istorijom, kulturom i političkim strateškim opredeljenjima i nadam se da ćemo napredovati i više kada će taj odnos biti formalizovan priznavanjem Jerusalima," poručio je kosovski ministar spoljnih poslova na svom Fejsbuk profilu.

Sličnu poruku nakon sastanka sa Levijem imao je i Veselji.

"Danas sam se sastao sa ambasadorom Izraela u Beogradu, gospodinom Josefom Levije. Ambasador je preneo kontinuiran interes njegove vlade za razvoj Kosova. Međutim, što se mene tiče, potencirao sam na tome da bi, pored saradnje naše dve zemlje, na različitim nivoima, oni trebalo da krenu u pravcu priznavanja države Kosovo," napisao je na Fejsbuku Veselji i dodao:

"Uprkos mišljenju da okolnosti još nisu zrele za priznavanje Izraela, jasno je da priznavanje nezavisnosti Kosova nema negativan uticaj na izraelske geopolitičke interese."

 


Kosovski zvaničnici u proteklim mesecima snažno lobiraju za dobijanje priznanja od Izraela, koji sa Srbijom neguje tradicionalne veze.

U intervjuu za izraelski dnevnik, "Yedioth Ahronoth", sredinom marta, Hašim Tači je rekao da je priznavanje Kosova od strane Izraela "samo pitanje vremena".

Krajem februara predsednik kosovskog komiteta za spoljne poslove Enver Hodžaj bio je u trodnevnoj poseti Izraelu, kada se i "složio" sa predstavnicima izraelskog parlamenta da se "intenzivniji sastanci" kosovske i izraelske strane "treba da završe priznavanjem Kosova" od strane Izraela.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.