Kosovske vlasti razočarane novom barikadom na glavnom mostu na Ibru

Tači: "Park mira" – nova barikada, neprijatna, opasna i nezakonita igra; Tahiri: najveća promena u načinu razmišljanju Srba, umesto o barikadama razmišljaju o parkovima; Adrijana Hodžić: uklanjanje barikade pozitivan korak

Nakon što je barikada na glavnom mostu na Ibru u Severnoj Kosovskoj Mitrovici u toku prošle noći uklonjena, uz pomoć mehanizacije preduzeća “INKOP Srbija”, sa ćuprijskim i kruševačkim tablicama, most je na inicijativu gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, pretvoren u "park mira", sa betonskim žardinjerama i tujama u njima, reakcije kosovskih zvaničnika su mahom negativne.

Dok su građani Severne Mitrovice – zbunjeni i iznenađeni, a građani Južne Mitrovice razočarani što je jednu barikadu, kako prenose kosovski mediji, zamenila druga, političko rukovodstvo sa Severa Kosova je ponosno učestvovalo na ceremoniji otvaranja parka.

Međutim, kosovski premijer, Hašim Tači, izrazio je duboko nezadovoljstvo povodom, kako se navodi iz njegovog kabineta – sramnog čina ponovnog vraćanja barikade.

"Kao premijer zemlje sam juče, pre podne, pozdravio dobrovoljno uklanjanje barikada od strane građana srpske zajednice, nadajući se da je to bio znak građanske zrelosti. Na žalost, bilo je potrebno samo nekoliko sati da se ja i građani Kosova ponovo razočaramo zbog sramnog čina vraćanja barikade na mostu nad rekom Ibar," navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Hašim Tači dodaje i da je postavljanje "parka mira" opasna igra: "Ova neprijatna i opasna igra, a iznad svega nezakonita, neprihvatljiva je za vrednosti našeg demokratskog društva i države. Oni koji su odgovorni za ove nezakonite radnje će se suočiti sa zakonom, pre ili kasnije. Sloboda kretanja je osnovno pravo i ono ne može biti prekršeno ni od koga."

On je na kraju svog saopštenja uputio zahtev lokalnim rukovodiocima srpske zajednice da uklone novi park, koji predstavlja sramotu.

"Stoga, upućujem poziv lokalnim rukovodiocima srpske zajednice da se pokažu razumnim i da uklone tu barikadu. Sramota koju predstavlja ta barikada se ne može sakriti iza cveća postavljenog na pogrešnom mestu. Ta će se sramota skinuti samo onda kada se ukloni barikada i kada most bude slobodan za promet," stoji u saopštenju.

I zamenica kosovskog premijera, Edita Tahiri se protivi novom parku i tvrdi da bi glavni most morao da bude otvoren, ne samo za pešake, već i za saobraćaj, te da se kosovski infrastrukturni zakoni moraju sprovoditi i na toj teritoriji. Ali Tahiri kaže da je glavna promena to što Srbi na Severu, umesto o barikadama, razmišljaju o parkovima.

"Mogu da kažem da je velika promena u načinu razmišljanja kod Srba na Severu da razmišljaju o parkovima, umesto o barikadama. Međutim, postoje zakoni Republike Kosovo, konkretno – infrastrukturni zakoni," izjavila je Edita Tahiri za kosovski list “Epoka e Re”.

Nešto blaži stav u vezi sa novim parkom na glavnom mostu ima šefica Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu, Adrijana Hodžić. Ona je u izjavi za “Radio Kosovo” rekla da je uklanjanje barikade pozitivan korak, koji vodi ka zajedničkom suživotu svih građana Mitrovice, te da je mnogo lepše videti cveće i zeleno drveće nego grumenje kamenja, koje je bilo ruglo grada.

“Ja sam svesna situacije da je mnogo onih koji “Park mira” vide kao barikadu. On to možda u neku ruku i jeste, ali ja ipak mislim da je to jedan pozitivan korak, koji će uskoro most otvoriti i za automobile. Ja sam bila u prilici da pređem preko mosta, ostavljena je pešačka staza kako bi građani, i sa jedne i sa druge strane, mogli da prolaze. Ja verujem da će se jednog dana stvoriti uslovi da se i cveće skloni. Ipak je mnogo lepše videti cveće i zeleno drveće, nego grumenje kamenja koje je bilo ruglo grada," izjavila je Adrijana Hodžić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.