Haradinaj: Spremni smo na saradnju sa svim zajednicama

Izvor: RTK 2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Vladu formira postizborna kolicija koja ima većinu, i mi smo spremini da saradjujemo sa svim zajednicama, rekao je u izjavi za RTK 2 Ramuš Haradinaj predsednik Alijanse za budućnost Kosova.

Haradinaj tvrdi da glasovi koji su putem pošte stigli iz centralne Srbije, neće ugoziti koaliciju koju su formirale opozicione političke partije.

”To je i očekivano da srpska zajednica pređe cenzus, za nas je to rezultat izbora. Bile je nekih neragularnosti oko načina glasanja, ali ne verujem da će to puno promeniti situaciju na terenu.”

U pocesu forimranja vlade najvažnije je ispoštovati zakon i ustav ocenjuje Adrian Arifaj iz Demokratske partije Kosova. Aktivno učeće manjinskih zajednica na političkoj sceni, ubrazaće evrointegracije Kosova, smatra on.

”Nema nista loše o tome da zajednice, u ovom slučaju srpska zajednica, imaju ulogu u političkom životu Kosova. To je dobro došlo za sve građane Kosova, ali zavisiće sve od brojanja (glasova). Bilo je puno sprekulacija ovih dana to nije dobro za Kosovo.”

Iz Srpske liste tvrde da još uvek nije bilo razgovora o mogućem koalicionom sporazumu.

”Albanski politički činioci treba da najpre razreše tu dilemu ko će i kako biti prvi i onaj ko će o tome odlučivati imace sagovornike i u nama, a kad se sretnemo sa premijerom Sribije formracemo i svoj stav o mogućem učesću u vladi”, rekao je nosilac Srpske liste Branimir Stojanović.

Kada je u pitanju podela ministarskih resora Haradinaj za RTK2 kaže da još uvek nije bilo reči o ovoj temi.

”Nismo još razgovarali o tome, ono oko čega smo se složili jeste da ćemo raditi za evropsko Kosovo na kojem ćemo svi graditi svoje živote”.

Nosilac Srpske liste Branimir Stojanović smatra da je suviše rano za pregovore o podeli resora, jer ”mi još ne znamo da li cemo biti u toj vladi tako da ćemo sačekati”.

Poslanici koji su dobili mandate u Skupštini Kosova, u obavezi su da polože zakletvu, koja nije statsno neutralna, da li će to biti problem kao u slučaju opštinskih odbornika iz liste Srpska, Branimir Stojanović kaže: ”O tome i svemu ostalom otom-potom.”

”Izvesno je da će se zbrajanje glasova pristiglih poštom i onih uslovnih završiti u narednih nekoliko dana i da će se najverovatnije iduće nedelje znati imena poslanika i njihova politička pripadnost. Sve drugo je stvar budućih dogovora ili kako narod kaže političke matematike”, kaže Stojanović.

Adrijan Arifaj iz Demokratske partije Kosova ističe značaj partnerstva srpskih predstavnika sa drugim partijama.

”Ono što je najbolje je, ne samo da srpska zajednica uzme jedan resor u vladi Kosova, nego da bude u partnerstvu sa drugim partijama i da to bude neko ministarsko mesto koje ce doprineti zajednici, a ne da bude samo za dobit političkih partija i političkih kalkulacija”.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.