Srbima ostaju samo deset mjesta u Skupštini Kosova

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Srbi u Skupštini Kosova će imati samo 10 poslanika, koje im dopušta Ustav Kosova, bez obzira na činjenicu da "Lista Srpska" vjerojatno prelazi prag od 5 posto.
 
Dilema da manjinske zajednice mogu imati 20 rezerviranih mjesta, plus 5 ili 6 poslanika "Liste Srpska", ukoliko prođe izborni prag pojašnjava Ustav Kosova gdje stoji da oni imaju deset garantovanih mjesta, u slučaju da broj osvojenih mandata je manji od deset, piše portal "Kosovapress".
 
Na temelju preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije, u koje nisu uključeni uslovni glasovi, glasovi poštom i glasovi osoba sa posebnim potrebama, za sada je jedino "Lista Srpska" dobila 4.17 posto, KDTP je dobila 1.04 posto glasova, te 18 drugih manjinskih političkih subjekata koji su dobili manje od 1 posto glasova.
 
Za sada najviše glasova je dobila "Lista Srpska" sa osvojenih 4.17 posto glasova birača. U međuvremenu, glasine su da od 10 hiljada i 500 glasova koji su pristigli poštom, ova lista je dobila preko osam hiljada, što proizilazi da sa ovim glasovima prelazi izborni prag, ali neće dobiti nove poslanike, osim onih deset koje dopušta Ustav Kosova, gdje stoji da je dvadeset od 120 mjesta u Skupštini Kosova garantovano za predstavljanje zajednica koje na pripadaju većinskoj na Kosovu, a od toga deset pripada srpskoj zajednici.
 
Iako nije željela da komentariše rezultate, predsjednica CIK-a, Valdete Daka je rekla za portal "Kosovapress" da sem garantovanih mjesta za manjine još uvijek se ne zna o onima koje mogu dobiti ostali politički subjekti.
 
Prema riječima Dritona Selmanaja iz Demokratije na djelu ovo ne utiče na povećanje postotka, u smislu garantovanih mjesta, te da ovi glasovi ne prelaze 10 posto, gdje dalje navodi da oni imaju više od deset garantovanih mjesta u Skupštini Kosova.
 
Pitanje rezerviranih mjesta, iako je podiglo rasprave, prošla legistratura nije uspjela da riješi i načini promjene. U međuvremenu, za neke zakone, odluke i ustavne amandmane potrebno je dvije trećine glasova manjina kako bi oni prošli u Skupštini Kosova.
 
Poznavalac ustavnih pitanja, Riza Smaka kaže da hipotetički predstavnici manjina u parlamentu mogu, i ovim sazivom, da "stopiraju" odluke o važnim pitanjima za zemlju.
 
U posljednjoj legistraturi manjine su uslovile podršku amandmanima na Ustav Kosova koji bi omogućili formiranje Oužanih snaga Kosova, nastavkom rezervisanih mjesta za manjine za još dva mandata.
 
jedan mandat legislative prema Ustavu je četverogodišnji, ali se može računati i onaj koji je okončan dvije godine prije isteka.
 
Prema riječima Smake ukoliko se stimuliše još neki amandman koji bi rekonstruisao pravo manjinskih zajednica za rezervisana mjesta bila bi to velika nepravda.
 
"Jedna nepravda bez presedana", kako ju je on nazvao, na štetu osnovnih ustavnih načela, a i demokratije u cjelini i vrijednosti vladavine prava.
 
Prema Ustavu Kosova, u članu 64, tačka 2 stoji: dvadeset (20) od sto dvadeset (120) mjesta koliko ima Skupština je garantovano za predstavnike zajednica koje nisu većina na Kosovu, i to:
 
– partije, koalicije, građanske inicijative i nezavisni kandidati, koji su se izjasnili da zastupaju srpsku zajednicu, imaće ukupan broj mjesta u Skupštini, koja su osvojili na otvorenim izborima, sa najmanje deset (10) zagarantovanih mjesta, ukoliko je broj osvojenih mesta manji od deset (10);
 
– partije, koalicije, građanske inicijative i nezavisni kandidati, koji su izjavili da zastupaju ostale zajednice u Skupštini, imaće ukupan broj mjesta koja su osvojili na otvorenim izborima, sa minimalnim brojem zagarantovanih mjesta, kao što slijedi: zajednica Roma jedno (1) mjesto; zajednica Aškalija jedno (1) mjesto; zajednica Egipćana jedno (1) mjesto; i jedno (1) dodatno mjesto će se dodjeliti zajednici Roma, Aškalija i Egipćana koja je dobila najviše glasova; zajednici Bošnjaka tri (3) mjesta; zajednici Turaka dva (2) mjesta i zajednici Goranaca jedno (1) mjesto, ako je broj dobijenih glasova zajednice manji od broja garantovanih mjesta.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.