Kosovske penzije ubuduće ne manje od 100 evra, isplate 17. u mesecu

evri 100 evra novac pare
FOTO: Shutterstock

Minimalan iznos kosovske penzije u narednom periodu iznosiće 100 evra, odlučila je kosovska vlada na današnjoj sednici. Doneta je odluka i o pomeranju datuma isplate penzija.

Vlada je danas takvu odluku donela u sklopu Paketa oporavka.

„Više neće biti penzija od 90 evra za osnovne, 75 evra za kategoriju osoba sa invaliditetom, 90 evra za porodične penzije i 90 evra za invalidski rad. Sada je minimalni iznos koji će se davati u vidu penzije 100 evra“, kazao je kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, prenose prištinski mediji.

Nakon odluke o povećanju, Murati je takođe saoštio da će datum isplate penzija od ovog meseca biti pomeren.

Kosovske penzije do sada su bile dodeljivane u periodu posle 22. dana u mesecu, a sada će penzija na račun primaoca biti već 17.

„Cilj će biti da se penzije isplaćuju sredinom meseca, počev od ovog meseca, odnosno ovog petka ili subote. Poželjan datum 17. Vodimo računa da svaka porodica koja ima penzionera, sredinom meseca dobije dodatna sredstva. Mislili smo da će ovo pomoći likvidnosti porodice, radićemo na tome da imamo i druge akcije“, izjavio je Murati.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.