Kosovske bezbednosne snage u akciji „hapšenja“ mrkog medveda

Mrki medved
FOTO: Profimedia/ilustracija

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovska vojska je u nedelju „objavila rat” prizrenskom mrkom medvedu, a akcija koju su sproveli još uvek nije rezultirala njegovim „hapšenjem“, javlja Gazeta Express.

Osim analize lokacije na kojoj boravi medved, kosovska vojska nije preduzela dodatne radnje za hvatanje medveda.

Remzije Zekiraj, iz Odeljenja za odnose s javnošću, izjavio je da nema novosti u vezi sa ovim slučajem.

„Nema daljeg razvoja situacije. U nedelju je KBS, zajedno sa drugim agencijama i opštinom Prizren, procenio situaciju na terenu na kojem je pričinjena šteta, ali još uvek nema akcije, samo procena situacije“, rekao je Zekiraj.

„U međuvremenu, u saradnji sa drugim agencijama procenili smo situaciju na terenu, ali nema dodatne akcije, niti bilo kakve operacije koja je preduzeta u vezi sa ovom pojavom“, dodao je Zekiraj.

Kosovske bezbednosne snage saopštile su u nedelju da su pružile pomoć u osiguravanju bezbednosti stanovnicima sela Pousko u opštini Prizren nakon napada mrkog medveda u tom selu.

„Kada se analizira situacija i preispitaju potrebe, zaključuje se da bi najbolje rešenje za prevazilaženje ove situacije bilo da se medved premesti na neku drugu lokaciju”, navodi se u saopštenju KBS-a.

S druge strane, Agencija za zaštitu životne sredine je imenovala Komisiju za procenu mera koje treba preduzeti kako bi se zaštitili stanovnici i njihova imovina od napada mrkog medveda.

Šteta koja je naneta napadom medveda bila je tema diskusije pre nekoliko dana na zajedničkom sastanku Direkcije za vanredne situacije i bezbednost, Direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Udruženja Šara, Udruženja Bistrica, Uprave Nacionalnog parka, Kosovske policije i stručnjaka za faunu u opštini Prizren.

Ovaj „problematični” medved pojeo je ovce gotovo svim meštanima sela. Medveda su meštani prijavili i policiji.

Vlasnik ovaca Ramel Demiri iz sela Pousko pretrpeo je štetu u jutarnjim satima. Medved je pojeo 28 ovaca.

Tusun Krasnići iz naselja Tusus u opštini Prizren takođe je imao neprilike zbog ovog medveda koji mu je uništio preko pet košnica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.