Kosovska vlada usvojila zaključak o raspuštanju civilne zaštite na Severu

Na današnjoj sednici kosovske vlade usvojen je zaključak o raspuštanju civilne zaštite u severnim opštinama na Kosovu i njihovoj integraciji u kosovske institucije. Zaključci su prethodno dogovoreni u Briselu.

"Današnja odluka je deo ispunjavanja obaveza Vlade Kosova koja proizilazi iz dijaloga i pruža pravni osnov za kosovske institucje da integriše 483 osoba u legitimne institucije Republike Kosovo i prestanak ovih ilegalnih struktura," saopštila je kosovska vlada posle svoje sednice.

Kosovski premijer Isa Mustafa je tokom sednice ocenio kao važan korak "izumiranje ovih struktura koje su na severu radile" i "integraciju Kosova u skladu sa zakonima Republike Kosovo".

Pročitajte još:


Prvih 80 pripadnika srpske civilne zaštite sa Severa potpisalo ugovore u Ajvaliji


 

"Naravno da je dodatni trošak jer se radi o 483 zaposlenih. Međutim, u toku su takođe i konsultacije sa Ministarstvom finansija. Imamo prostora za zapošljavanje za ovu godinu, i naravno, budžet za zapošljavanje. Potrebno je da sprovedemo takvu odluku, u cilju integrisanja ovih struktura, a zatim, procesom koji je ministarka ovde predstavila, učinićemo da se one ugase, a takođe ćemo početi da koristimo i sve objekte i prostor koji su se koristili u te svrhe kao legalne institucije Republike Kosovo koje rade na severu zemlje," rekao je Mustafa na sednici. On je dodao da je to i obaveza Evropske unije i Sjedinjenih američkih država.

Osamdeset pripadnika civilne zaštite na Severu Kosova od njih 751 je, nešto posle Vidovdana, podeljeno u dve grupe, u Ajvaliji, u Prištini – u prostorijama Agencije za hitno upravljanje situacijama – potpisalo ugovore o integraciji.

Sporazum o integraciji CZ potpisan je 26. marta, najverovatnije tzv. šatl diplomatijom, nakon dve godine razgovora. Tada je vest o postizanju sporazuma naišla je na iznenađenje dela javnosti, s obzirom na to da su dve strane imale dijametralno suprotno tumačenje uloge i budućeg statusa civilne zaštite, te da u javnosti nije bilo čak ni potvrde da se vode pregovori o ovoj temi. Sporazum je, takođe, tada donešen u senci posete visoke predstavnike EU za bezbednost i spoljnu politiku, Federike Mogerini, prvo Prištini, a potom Beogradu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.