Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Z.Balkanu

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada usvojila je danas na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. A to je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je danas usvojila vlada u Prištini.

Značenje prvog danas usvojenog sporazuma (o slobodnom kretanju za Z.Balkan samo uz ličnu kartu), objasnio je na sednici kosovski premijer Aljbin Kurti.

Taj sporazum će, nakon što stupi na snagu, omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da se slobodno kreću, bez viza.

„Kroz ovaj sporazum građani će moći slobodno da se kreću koristeći samo svoje lične karte, a stupanjem na snagu građani Kosova i Bosne i Hercegovine moći će se slobodno kretati“, rekao je Kurti.

Sporazum koji je danas takođe usvojila vlada u Prištini je i o priznavanju stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Takođe usvojen je sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu, što je takođe potpisano u okviru Berlinskog samita.

U nastavku sednice Vlada je odobrila inicijativu za zaključivanje sporazuma o transferu osuđenih lica i sporazuma o uzajamnoj pravnoj pomoći u predmetima građana između Kosova i Hrvatske.

Predlog za prvu inicijativu pred ministrima danas je dala ministarka pravosuđa Aljbuljena Hadžiju.

„Cilj ovog sporazuma je jačanje odnosa dve zemlje, kao i uspostavljanje pravde i socijalna rehabilitacija osuđenih lica. Sporazumom su definisana i proceduralna pravila od zahteva do sprovođenja odluke“, objasnila je ona.

Kada je u pitanju sporazum o uzajamnoj pravnoj saradnji i to za predmete građana, Hadžiju kaže da se on tiče porodičnih, imovinskopravnih i ostalih odnosa.

„Svrha ovog sporazuma je jačanje saradnje u oblasti građanskog prava. Ovaj sporazum se odnosi na građanske, porodične, radne odnose, imovinskopravne i druge građanskopravne odnose lica. Stranke ovim sporazumom garantuju prava svojih građana drugoj strani“, poručila je ona.

Današnja sednica kosovske vlade počela je minutom ćutanja u čast žrtvama razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Kurti je u svoje ime i u ime vlade izrazio iskreno saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u ovoj nesreći, a povređenima je poželeo brz oporavak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.