Kosovska vlada: Podignut nivo spremnosti zbog poplava, za sada bez zahteva za pomoć

Vest je ažurirana

Podignut je nivo kapaciteta za koordinaciju i reagovanje, zbog situacije koja je širom Kosova stvorena, poručuju iz kosovske vlade, nakon obilnih padavina koje su u poslednjih nekoliko dana pogodile teritoriju Kosova, a u pojedinim opštinama i izazvale poplave.

Kosovska vlada pažljivo prati situaciju i spremna je da reaguje kako bi se sprečile teže posledice usled padavina, navodi se u saopštenju.

Precizirali su da je Agencija za upravljanje vanrednim situacijama obavestila opštine o podizanju nivoa spremnosti putem sistema Hitnih operativnih centara 112, koji neprestano prate situaciju na terenu.

Takođe, navode da je objavljen status osoblja i pumpnih timova velikog kapaciteta, spašavanja površinskih voda i barijera za zaštitu kritične infrastrukture.

Ova agencija kontinuirano prati situaciju i spremna je kako navode, da odgovori profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama u opštinama.

Međutim, kako se dalje navodi, do sada nije dobijen ni zahtev od opština niti obaveštenja za pomoć usled poplava.

Međutim, uveravaju da iako za sada nema zahteva, da je centralni nivo vlasti u stanju spremnosti da odgovori na zahteve građana.

„Zbog toga će Ministarstvo unutrašnjih poslova koordinisati i sarađivati sa KBS-om koji je mobilisao svoje timove za odgovor, stoga apelujemo na opštine da se pozabave zahtevima i potrebom pomoći“, navode.

Takođe, apeluju i na građane da sarađuju i u slučaju opasnosti od poplava, obrate se Operativnom centru za hitne slučajeve putem jedinstvenog broja za hitne slučajeve – 112.

Ujedno, građani mogu kontaktirati i najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na 193, Kosovsku policiju na broj 192 i Hitnu pomoć na broj 194.

Podsetimo, teritoriju Kosova, ali i čitav region, zahvatile su obilne padavine u prethodnim danima.

Kako su u subotu izvestili prištinski mediji, poplave su zabeležene na teritoriji opštine Gnjilane, usled čega je aktiviran štab za vanredne situacije.

Obilne kiše zahvatile su istog dana Vitinu, Orahovac, Klokot i pojedina područja Metohije, kao i Prištinu i Gračanicu. 

Padavine su krajem prošle nedelje dovele do izlivanja potoka u Šilovu, usled čega su pojedini meštani ovog sela, koji su takođe bili izloženi poplavama na početku godine, i sada pretrpeli štetu. Meštani su apelovali na lokalnu samoupravu da im pruže pomoć u rešavanju problema, a takođe su i najavili proteste radi bržeg reagovanja, preneo je juče RTK2.

Situacija se danas pogoršala i u selu Ugljare, a usled izlivanja reke Prištevke. Kako je javio jutros RTV Kim, pojedina domaćinstva koja se nalaze uz reku su poplavljena.

U međuvremenu, ovaj medij je javio da su ekipe javnih službi i komunalnog preduzeća „Ekologija“ na terenu, džakovi napunjeni peskom postavljeni su na kritičnim mestima, postavljene su i dodatne količine peska kako bi se zaštitila kritična mesta od ponovnog izlivanja reke Prištevke.

Prema navodima Hidrometeorološkog zavoda Srbije, nestabilno vreme zadržaće se sve do sutra, usled čega je na snazi narandžasti meteo alarm. Najavljuju se česte kiše, pljuskovi i grmljavina, a lokalno grad i jaki vetrovi.

Pročitajte još:

Poplave u Šilovu, meštani najavljuju protest

Obilne padavine širom Kosova, aktiviran štab za vanredne situacije u GnjilanuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.