Poplave u Šilovu, meštani najavljuju protest

Foto: RTK2

Izlivanje potoka je opet nanelo štetu meštanima Šilova, koje apeluju na lokalnu samoupravu na veću podršku u rešavanju problema, a takođe najavljuju i protest radi bržeg reagovanja, piše RTK2.

Poplave su zadesile meštane Šilova. Ne samo da je voda nanela veliku materijalnu štetu, već je ugrozila i njihove živote, kao i njihove životinje.

“Bile su jake poplave ovih dana, bilo je poplavljeno pola dvorišta, podrum, garaža. Poplava mi je napravila štetu, ostao sam bez zamrzivača, aparat za varenje i još nekih manjih aparata. U poplavi sam jedva spasio psa, sreća je što u tom periodu nismo imali svinje“, istakao je Srđan Božanović, meštanin Šilova.

Korito kroz koje prolazi potok je prepunjeno otpadom i travom i to jedan od raloga zašto se potok stalno izliva.

“Dvorište se nalazi niže od potoka i čim se napuni potok voda uđe u dvorište. Potok treba da se očisti, prepunjen je travom i otpadom, sat vremena ako pada kiša, nama dođe voda do kuće“, kaže Gordana Božanović iz Šilova.

Kako meštani ističu problem je počeo pre 15 godina zbog izgradnje puta kroz selo, pored toga što put nije završen uništena je i mreža za otpadnu vodu.

“Juče i prekjuče je bila strašna voda koja je opet probila u kuću, 11. januara smo izgubili sve, jedan deo kuće smo sanirali, jedan čeka kada se mogućnost pruži za to. Problem je počeo 2006., kada su počeli da prave put, ali put nije završen i tada su srušeni svi odvodni kanali koji su dovodili vodu do potoka, ta voda koja dolazi je sa okolnih bregova, što je posle i dovelo do toga da se potok zapuši i gde će voda nego koda nas u najnižu tačku“, kaže Biserka Kostić, meštanka Šilova.

Obilne padavine pogodile su više opština na teritoriji Kosova.

Kako su juče javili mediji, najgora je situacija u Gnjilanu gde je aktiviran štab za vanredne situacije.

Na Severu Kosova već drugi dan beleže se obilne padavine, pa je i danas u kasnim popodnevnim časovima jaka kiša pogodila i Kosovsku Mitrovicu.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.