Kosovska vlada odlučila da nastavi da razmatra eksproprijaciju zemljišta za dva nova "granična prelaza"

Kosovska vlada usvojila je juče odluku za „dalje razmatranje zahteva za eksproprijaciju“ zemljišta i nekretnina za izgradnju "objekata za integrisano upravljanje granice" na prelazu u opštini Priština, Zubin Potok i Podujevo, saopštila je juče Kosovska vlada. 

"Na današnjoj sednici usvojena je odluka  za dalje razmatranje zahteva za eksproprijaciju u javnom interesu, nekretnina vlasnika i nosilaca interesa koje su predmet  izgradnje objekata za integrisano upravljanje granice između Republike Kosovo i Republike Srbije, prelaz u Mutivodama, opština Priština, prelaz u Banji, opština Zubin Potok i prelaz u Merdarima, opština Podujevo," navodi se u jučerašnjem saopštenju iz kosovske vlade.


U Briselu je 21. maja, kako je saopšteno iz Kancelarije kosovskog premijera, dogovoren plan o izgradnji šest "trajnih graničnih prelaza po IBM modelu" između Kosova i Srbije, kao i otvaranje dva nova – "Kapia e Sfirces" (Svirce, prim.red.) i prelaz od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru, a dogovoreno je, takođe, da se uspostavi carina na graničnom prelazu "Mutivode". Iz kosovske vlade tada je saopšteno da će otvaranjem prelaza "Kapia e Sfirces" pomoći da se poboljša "ekonomska situacija" stanovnika iz ovog "graničnog pojasa",  jer je teren "veoma pogodan za seoski turizam", dok će prelaz na Severu Kosova "omogućiti povećanu kontrolu granice i doprineti borbi protiv negativnih pojava" – krijumčarenje i nezakonito prelaska, jer je "ova tačka ranije korišćena kao ilegalan put za šverc". 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, međutim, demantovala informaciju kosovske vlade, saopštivši da se sa "partnerima iz EU" nastavlja sa radom na ranije dogovorenom projektu "proširenja postojećih administrativnih prelaza" (izgradnja dodatnih saobraćajnih traka, parking mesta i sličnih tehničkih unapređenja), a što će, kako je ova Kancelarija saopštila, "omogućiti brži protok ljudi i roba između centralne Srbije i KiM", te i da su "pojašnjeni i usaglašeni tehnički detalji" za otvaranje dva administrativna prelaza, a što je već dogovoreno na sastanku premijera 21. aprila ove godine u Briselu, u cilju "povećanja i pojednostavljenja slobode kretanja".


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.