Kosovska vlada najavila zapošljavanje žena koje su doživele nasilje u porodici

Kurti, Hadžiju, Murati
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovska vlada najavila je zapošljavanje žena koje su doživele nasilje u porodici, u okviru svoje kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Iz kabineta kosovskog premijera poručuju da sve žene koje su doživele nasilje u porodici mogu da se prijave za registraciju u Zavodu za zapošljavanje u svojoj opštini, u čemu posreduju registrovana preduzeća koja nude slobodna radna mesta.

Nakon što započnu sa radom, kosovsko ministarstvo finansija subvencionisaće 70 odsto plate zaposlenih šest meseci zaredom, naveli su.

Ovu inicijativu pokrenuo je kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa ministarskom pravde Aljbuljenom Hadžiju i ministrom finansija, rada i transfera, Hekuranom Muratijem.

Kurti je kazao da žene koje sebe same finansijski izdržavaju, imaju više mogućnosti da, kako navodi, napuste nasilnu vezu i započnu novi život.

„Prošle godine, u okviru šeme ‘Vlada za porodice’, osigurali smo da svaka porodica na Kosovu ima bazu prihoda u cilju povećanja društvenog blagostanja. Korisnice su 2377 porodica koje nisu imale nikog zaposlenog. Ovoj šemi dodajemo novu funkciju koja ima za cilj zapošljavanje osoba koje su preživele nasilje u porodici, a to dolazi uz poboljšanje pristupa socijalnim uslugama i povećanja podrške skloništima za žrtve nasilja u porodici“, rekao je Kurti.

Hadžiju je naglasila da je ova aktivnost – jedna od najvažnijih koja se odnosi na ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje žrtava porodičnog nasilja, imajući u vidu da je njihov najveći izazov nedostatak mesta rada i stanovanja.

U toku je kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Aktivni su kako kosovski tako i međunarodni zvaničnici.

U okviru ove kampanje Aljbuljena Hadžiju je učestvovala u brojnim aktivnostima, dok je ujedno krajem novembra posetila severni deo Kosovske Mitrovice. Sa druge strane, šef Kancelarije Evropske unije u Prištini, Tomaš Sunjog je u okviru iste kampanje juče obišao manastir Draganac koji je pokrenuo projekt „Ručni rad“ s ciljem da pomogne ekonomskom osnaživanju žena na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.