Kosovska vlada načinila prvi korak ka stvaranju „Suverenog fonda“

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska vlada je danas napravila prvi korak ka formiranju Suverenog fonda. Na 81. sednici Kurtijeve vlade odobren je nacrt koncept-dokumenta za osnivanje ovog instituta.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u predstavljanju mehanizma rekao da će to biti ekonomska transformacija i da će doći do preorijentacije investicija i povećanja zaposlenosti.

Osnivanje Suverenog fonda bilo je jedno od glavnih obećanja Samoopredeljenja u kampanji. Ovo obećanje ima za cilj gašenje Kosovske agencije za privatizaciju. Prema obećanjima, ovaj fond će preuzeti vlasništvo nad kosovskom strateškom imovinom i biće odgovoran za ulaganja u povećanje njihove vrednosti.

„U okviru Fonda biće uspostavljena kreditna komponenta koja će se finansirati iz javnog budžeta, Fonda za privatizaciju i prodajom dužničkih hartija od vrednosti, a koja će se ulagati u određene grane industrije koje otvaraju radna mesta i ublažavaju trgovinski bilans fokusiranjem na povećanje izvoza i zamenu uvoza. Fond će staviti na raspolaganje 200 miliona evra za ulaganja u nova preduzeća u određenim industrijskim sektorima. Razvojni plan će koordinirati Kosovska razvojna agencija. Kosovska agencija za privatizaciju biće ugašena. Preduzeća pod njenom upravom biće prebačena u vlasništvo Suverenog fonda“, navedeno je u obećanjima Samoopredeljenja.

KoSSev: Kosovska vlada odlučila je na današnjoj sednici i da izdvoji 50,000 evra za podršku Albancima na jugu Srbije, a na zahtev Nacionalnog saveta Albanaca, javili su prištinski mediji.

Ujedno je osnovana Komisija za spomen obeležje deci stradaloj ’98 i ’99 kojom će predsedavati kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Na današnjoj sednici kosovski premijer se osvrnuo i na zahtev opozicije na Kosovu – povlačenje sredstava iz Trusta. Ocenio je da je to opasno.

Kurti je takođe prokomentarisao jučerašnje navode izvestiteljke EP za Kosovo, Viole fon Kramon – da kosovska vlada ima predlog za formiranje ZSO, rekavši da on sa time nije upoznat, kao i da u centru sporazuma Beograda i Prištine treba da bude uzajamno priznanje, a ne kompromis.

Kosovski premijer je danas kazao i da su u Briselu sve bliži dogovoru o pitanju energetike na Severu koji će omogućiti naplatu struje.

„Ne postoji alternativa i svaki cent dat za Sever biće evidentiran kao dug. Ne poklanjamo novac, kazao je Kurti nakon završene sednice.

Više o tome u posebnoj vesti:

Kurti negira da postoji plan za formiranje ZSO; Svaki cent dat za struju za Sever biće evidentiran kao dugPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.