Kosovska vlada: Bitka na Košarama imala sveti cilj – razbijanje veštačke granice koja razdvaja Albance u dve odvojene države

"Komandant Fetahaj i njegovi drugovi bili su duboko uvereni da će u bici za bitkom jednom za svagda postići da se osvoji borba za konačno oslobođenje Kosova. Bitka za Košare, za ove vredne ratnike, bila je samo uvertira do konačne pobede. Ova bitka je prvobitno imala sveti cilj, a to je razbijanje veštačke granice koja razdvaja Albance u dve odvojene države. Osim psihološkog efekta podizanja borbenog morala, razbijanje granice će imati efekat političke, ali i vojne materijalizacije, jer će stvoriti prednost za povezivanje, snabdevanje oružjem, i lakše kretanje boraca za slobodu, koji su bili sa obe strane granice," ovako saopštava kosovska vlada na svom sajtu da je juče održana ceremonija odavanja počasti poginulom pripadniku OVK, Đemajlju Fetahaju na 16. godišnjicu Bitke na Košarama. Događaju su prisustvovli članovi porodice Fetahaj, veterani OVK, stranački lideri, predsednici kosovskih opština, pripadnici "138. brigade" i "aktivisti nacionalnog pitanja". 

Pod pokroviteljstvom kosovskog premijera Ise Mustafe, na 16. godišnjicu bitke na Košarama, a u okviru kosovske manifestacije tzv. Dani orlova 2015, kojom se obeležava "sećanje i poštovanje za ratnike Košara", juče je u Prištini održana "Spomen akademija" posvećena "junaku" koji se borio podno "albanskih Alpa" i još jednom kosovskom "mučeniku" – zameniku komandanta Đemajlju Fetahiju", a u ime Vlade Kosova, govorio je zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova Ljubomira Marića – Bajram Gecaj, koji je istovremeno i savetnik kosovskom premijeru. Uz podsećanje na patriotizam Fetahaja i njegov život u mnogobrojnoj pećkoj porodici sa "tradicijom i kulturom drevnog patriotskog Dukađinija" navodi se da se ovaj Pećanac od rane mladosti obrazovao uz ideale da se Kosovo oslobodi od "Srbo-slovenskih osvajača", te da je još 1981. godine učestvovao u studentskim demonstracijama, upozoravajući na uništenje "veštačke tvorevine Jugoslavije".

KoSSev je zatražio komentar od kosovskog ministra za lokalnu samoupravu Ljubomira Marića, čiji je Gecaj zamenik, na to da se ideje o etničkoj Albaniji, preko ovog govora, sada i zvanično zastupaju  u kosovskoj vladi, na šta je Marić odgovorio da mora prvo da zatraži od nekog da mu se tekst i prevede, i da tek onda može da komentariše, ali i da "vidi da je ovo zvanični sajt vlade".

"Pošto je on (Gecaj, prim.red.) i savetnik premijera, onda je sigurno davao izjave u tom kontekstu," rekao je u neformalnoj poruci Marić.


Srpski izvori potpuno drugačije doživljavaju Bitku na Košarama. Ono u čemu se i jedna i druga strana slažu, ipak, jeste da se radilo o najtežoj bici u ratu 1999. godine. Jedan od filmova o borbama na Košarama snimio je i sadašnji narodni poslanik SNS u Skupštini Srbije, novinar i publicista Milovan Drecun:

Za nas koji smo živeli kroz ovo vreme, rekao je Gecaj, jasno je da je bilo veoma teško i opasno u to vreme da se formiraju i da deluju ilegalne grupe, ali je Đemajlj Fetahaj činio ono što je potrebno i suštinski da deluje bez oklevanja. Organizovao je mnogo akcija u Peći i okolini, učestvovao "u pisanju anti-državnih slogana u svojoj podršci ideji za Republiku Kosovo", rekao je Gecaj.

U svom dugom govoru o zaslugama i herojstvu Fetahaja, kako kosovski Albanci gledaju na Fetahajevo delovanje, Gecaj je dalje podsetio da je Fetahaja "komunističko-slovenski režim" otkrio i uhapsio zajedno sa bratom Demom i drugovima i osudio na šest godina zatvora, a potom ga je "srpska soldateska" osudila i drugi put, zbog čega je bio primoran da ode u Zapadnu Evropu.
 
"Na Zapadu, takođe, Džemajlji neće zaustaviti svoje aktivnosti na nacionalnom nivou. U Nemačkoj je uvek bio tamo gde je bilo potrebno: politička organizacija, demonstracije, peticija nemačkoj vladi, sastanci pomoći OVK i narodu u celini i na kraju, odgovoran je i za mobilizaciju sunarodnika iz Nemačke za kosovski rat," listao je zasluge Fetahajeve Gecaj, naglasivši da je ovaj "junak Košara" imao i vodeću ulogu u stvaranju Oružanih snaga Kosova. 

Na samim Košarama, Fetahaj je u jedinici "Delte", čiji su članovi bili Albanci iz različitih delova "albanskih zemalja", kao i iz inostranstva, kao zamenik komandanta "igrao veoma važnu ulogu" da "reorganizuje i repozicionira snage", a sa ciljem "promovisanja i postizanja još veće efikasnost u direktnoj frontalnoj borbi", pokazujući se kao "pravi vojni strateg u ratu sa neprijateljem".

"Uveren da slobodu svog naroda ne može dobiti bez krvi, ne samo 31. maja 1999. godine, usledio je i niz nezaustavljivih akcija između OVK i srpskih neprijatelja, kao i neuništivu akciju satima protiv okupatora Đemajlj Fetahaj, zajedno sa Miljazimom Šaljom žrtvovao se na oltaru slobode da nikad ne bude zaboravljen," naveo je dalje Gecaj, saopštava kosovska vlada.

Na ovom događaju bile su istaknute albanske zastave, a na samoj bini, kosovska i albanska su bile istaknute jedna pored druge. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.