Kosovska vlada bez odluke o školskoj godini; U toku širenje kapaciteta za testiranje i nabavka vakcina za sezonski grip

Hoti sa ministrima i gradonačelnicima
FOTO: Avdulah Hoti/Fejsbuk

Čelnici kosovske vlade sastali su se danas sa gradonačelnicima opština. U odvojenim saopštenjima za medije kosovski ministri, ali i premijer najavljuju finansijske pakete pomoći opštinama kao i proširivanje kapaciteta medicinskih ustanova koje se bore protiv pandemije kovid-19.

Kako je juče najavio na svom Fejsbuk profilu, Hoti se danas sastao sa potpredsednikom Vlade i ministrom lokalne samouprave, Goranom Rakićem, ministrom zdravlja Armendom Zemajem, ministrom prosvete i nauke, Rame Ljikajem i ministarkom finansija Hikmetom Bajrami koji su sa gradonačelnicima opština razgovorali o tri glavna pitanja –  o početku nove školske godine, ekonomskom oporavku opština usled situacije koju je izazvala pandemija koronavirusa i proceni stanja i rezultatima mera koje su preduzete za suzbijanje pandemije.

Kako je saopšteno iz Hotijevog kabineta, on je pohvalio ministra prosvete i nauke koji je zajedno sa saradnicima proučio iskustva različitih zemalja u pogledu početka nastave, uzimajući u obzir kako zdravlje učenika, tako i zdravlje nastavnika u školama. Međutim, ni kabinet premijera, a ni sam premijer još uvek nije precizirao da li je i kakva odluka o početku školske godine usvojena.

Nešto više od nedelju dana pre tradicionalnog početka nastave, poznato je samo to da će na Kosovu nastava početi u tri faze.

Prva faza bi trebalo da počne od 1. septembra, kada će se u školske klupe vratiti učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji treba da krenu u 6. i 10. razred.

Druga faza koja će obuhvatiti četvrti i peti razred počinje 7. septembra, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred, objasnili su nadležni RSE.

Kako će se i da li ovaj model prilagoditi i za srpske škole na Kosovu koje nemaju isti model organizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja, za sada nije poznato.

Na Kosovu je nastava u školama obustavljena 12. marta, odnosno 16. u srpskim sredinama.

Rakić: 10 miliona evra za ekonomski oporavak opština

Potpredsednik kosovske vlade i ministar administracije i lokalne samouprave, Goran Rakić, saopštio je nakon sastanka da će pored 10 miliona evra koji će biti raspodeljeni za upravljanje situacijom, opštinama biti podeljeno i dodatnih 29 miliona za podršku usled situacije koja je izazvana pandemijom kovid-19.

Govoreći o pomoći i podršci opštinama, pored mnogobrojnih projekata koji su u fazi realizacije, ministar je istakao projekte koji se implementiraju kroz grantovnu šemu za opštinski učinak, gde je izdvojeno 4,9 miliona evra od strane MALS-a i vlada Švajcarske, Švedske i Norveške.

Takođe je istakao važnost projekata iz Programa za razvoj društveno ekonomske infrastrukture i međuopštinske saradnje sa iznosom od 573.347 evra, kao i projekat “Opština za mlade” koji finansira japanska Vlada preko Svetske Banke u vrednosti od 3 miliona.

Zemaj: Širenje kapaciteta za testiranja, naručeno 120.000 vakcina protiv sezonskog gripa

S druge strane, kosovski minister zdravlja, Armend Zemaj, na svom Fejsbuk profilu je nakon sastanka saopštio da je ministarstvo naručilo 120.000 vakcina protiv sezonskog gripa preko UNICEF-a, kao i da je toku nabavka još 380.000 doza. Osim toga, u toku je nabavka još 7 aparata za PCR testiranja, kao i još 30.000 brzih i 100.000 seroloških testova.

Najavio je i dodatno proširivanje kapaciteta u bolnicama koje su predoređene za hospitalizaciju pacijenata pozitivnih na koronavirus. Pored do sada angažovanih 200 medicinskih radnika, otvoren je konkurs za još 1.034 radnih mesta, precizirao je.

Zamenik predsedavajućeg Asocijacije kosovskih opština: Da se ​​produži rad ugostiteljskih objekata, da se otvore bazeni i sportski tereni

Zamenik predsedavajućeg Asocijacije kosovskih opština Džafer Gaši (Xhafer Gashi) preneo je na sastanku raniji zahtev gradonačelnika kosovskih opština koji su tražili od kosovske vlade da preispita mere za suzbijanje pandemije, preneli su prištinski mediji.

Gaši, koji je i gradonačelnik Obilića, zatražio je da se rad ugostiteljskih objekata produži do 00:00.

Takođe je rekao da su zatražili otvaranje bazena i sportskih terena, i dodao da 10 miliona evra koji su namenjeni za ekonomski oporavak opštinama treba preispitati.

Podsećamo, vlasnici bazena na Kosovu izašli su 3. avgusta na simboličan protest sa transparentima na kojima je pisalo „Ljulj Raka, jesi li zaboravio šta je hlor“, „Premijeru, ako ne možete da nam pomognete, pustite nas da radimo“, „Poreze plaćaju bazeni na Kosovu, a ne plaže Velipolja“. Ovim protestom su od Vlade tražili da povuče odluku o zatvaranju bazena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.