Kosovska skupština za četiri meseca usvojila samo četiri zakona

Foto: Ekonomia onlajn

Izvor: Ekonomiaonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Od 22. marta, kada je konstituisano osmo zakonodavno telo Skupštine Kosova i kada je usvojen zakonodavni dnevni red Vlade, do sada, od 26 nacrta zakona koji su u proceduri, Skupština je usvojila samo četiri od njih. Jedno od ovih usvajanja je ratifikacija međunarodnog sporazuma.

Prema procenama Kosovskog demokratskog instituta (KDI), organizacije koja nadgleda rad Skupštine, Vlada kasni sa odobravanjem zakonodavnog dnevnog reda i, shodno tome, postoje kašnjenja u donošenju zakona.

Agnesa Hadžiu (Haxhiu), istraživačica u KDI -u, rekla je za Radio Slobodna Evropa da bi dinamiku rada u Skupštini Kosova trebalo povećati, inače će usvajanje zakona biti daleko iza.

„Dinamika rada Skupštine Kosova, u smislu zakonodavstva, mnogo zavisi od rada Vlade. Pa, u stvari, Vlada prilično kasni u usvajanju dnevnog reda. Zatim, postoje i druga odlaganja usvajanja zakona“, reka je Hadžiu.

U okviru ove godine, na zakonodavnom dnevnom redu predviđena je revizija 193 zakona.

Predsednik Odbora za zakonodavstvo u Skupštini Kosova, Adnan Rustemi (Rrustemi), poslanik iz Pokreta Samoopredeljenje, rekao je da će do kraja godine biti usvojen znatan broj zakona.

Prema njegovim rečima, unutar Skupštine postoje neki unutrašnji rokovi, koji onemogućavaju brže usvajanje nacrta zakona.

„Naravno, sada smo na kraju prolećnog zasedanja i očekuje se da Skupština napravi pauzu početkom avgusta, da se vrati na jesenje zasedanje u drugoj nedelji septembra. Očekujem da će Skupštinu i poslanike čekati veliki posao, u smislu razmatranja nacrta zakona na jesen, jer sada postoje neki nacrti zakona koji su prošli prvo čitanje i očekuje se da prođu u radnim grupama „, rekao je Rustemi.

Drugi poslanica Time Kadrijaj, iz redova opozicione političke stranke, Alijanse za budućnost Kosova, rekla je za Radio Slobodna Evropa da Vlada veoma kasni u donošenju zakona u Skupštini.

„To je jedna Vlada koja je vrlo malo radila na izradi i donošenju novih nacrta zakona i usvajanju i glasanju o njima. Ti rokovi za usvajanje zakona od strane većine odbora su odloženi. Sada je vreme odmora i Skupština će otići na odmor. Znajući kakve su procedure za usvajanje zakona, kažem da će do kraja godine biti jako malo usvojenih zakona“, rekla je Kadrijaj.

Jedan od problema u Skupštini Kosova je neuspeh da se postigne kvorum. Čak i ranije u prethodnim zakonodavnim organima, ali ni sada, Skupština nije uspela da ratifikuje neke međunarodne sporazume u nedostatku kvoruma.

Poslanik Rustemi je rekao da opozicija treba da radi svoj posao i učestvuje na sednicama Skupštine, dok je poslanica Kadrijaj kazala da je opozicija uglavnom prisutna na sednicama i sastancima odbora i poslaničkih grupa.

Bez saradnje između vladajućih partija i opozicije, ratifikacija sporazuma biće teška, rekla je Agnesa Hadžiu, iz Demokratskog instituta Kosova.

„Veoma je bitno da se stvori način saradnje, zajednički jezik sa opozicijom, jer je ovo jedini način da ovi nacrti zakona usvoje. Sa obzirom na to da je nacrte zakona obradila Vlada, na parlamentarnoj većini i Vladi je da neguju kooperativniji pristup sa opozicijom“, rekla je Hadžiu.

Za ratifikaciju međunarodnih sporazuma u Skupštini potrebne su 2/3 glasova poslanika (ili 80 od 120 poslanika).

Sporazumi koji se očekuju da će biti ratifikovani su izmene Međunarodnog sporazuma sa Evropskom investicionom bankom (EIB), za finansiranje Projekta rehabilitacije železnice, Sporazum o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Austrijske razvojne agencije, Okvirnog kreditnog sporazuma između Republike Kosovo i Razvojne banke Saveta Evrope za finansiranje projekta „Hitni odgovor na Covid-19“ itd.

Skupština je do sada odobrila ratifikaciju finansijskog sporazuma Instrument za pretpristupnu pomoć [IPA] između Kosova i Evropske unije, kao i zakone o pravosuđu, infrastrukturi i budžetu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.