Kosovska skijaška federacija punopravni član FIS-a: „Istorijska odluka u zemlji koja ne priznaje Kosovo“

Kosovska skijaška federacija primljena je kao punopravni član u svetsku organizaciju ovog sporta (FIS). Odluka je doneta prošle nedelje, na 51. kongresu FIS-a koji se održavao u Grčkoj od 13. do 19. maja. Članstvo su potvrdili i FIS i kosovski olimpijski komitet. 

„Nakon daljeg razvijanja svojih aktivnosti, Kosovska skijaška asocijacija izglasana je jednim glasom kao punopravan član,“ navodi se u saopštenju FIS-a.

„Kosovska skijaška federacija je prihvaćena kao punopravan član u FIS. Odluka je doneta na 51. kongresu FIS-a. Čestitke“ – poručili su na Twitter-u iz kosovskog olimpijskog komiteta, uz fotografije sa kongresa.

A na zvaničnoj Internet stranici ovog komiteta takođe se navodi:

„KSF je bio primljen u FIS samo kao ‘delegirani član’, na kongresu u Meksiku – zemlji koja ne priznaje Kosovo. U međuvremenu, koincidencija je da je istorijska odluka za KSF doneta u zemlji (Grčkoj) koja ne priznaje našu državu.“

Kongresu je prisustvovao i Skijaški savez Srbije, potvrđeno je takođe na njihovoj zvaničnoj Internet stranici. U saopštenju, ipak, nema informacija da je Kosovo primljeno u FIS.

„Delegacija Skijaškog Saveza Srbije prisustvovala je 51. Internacionalnom FIS Ski kongresu koji je održan od 13. do 19. maja u Grčkoj. Pored sastanka komiteta, održano je i predstavljanje kandidata za FIS Svetsko prvenstvo 2022/2023,“ stoji u kratkom saopštenju SSS-a uz fotografiju sa kongresa.

Kosovo je primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta krajem 2014. godine, takođe je član u čitavom nizu sportskih međunarodnih organizacija. Detaljnije o ovim članstvima čitajte na našoj tematskoj stranici „Lobiranje kosovske diplomatije“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.