Kosovska policija privela prištinskog sveštenika

Kosovska policija privela je prištinskog sveštenika Stevu Mitrića, zato što je odbio da potpiše prekršajni dokument napisan samo na albanskom jeziku. Na putu gde je zaustavljen, supruga sa dvoje dece ćekala je puna tri sata sama, bez ikakve zaštite, dok se Mitrić nije vratio iz policije.
Sveštenika je radarska patrola zaustavila na ulaz u Suvu Reku uz obrazloženje da je za 21 kilometar vozio brže od dozvoljene brzine, koja u naseljenom mestu iznosi 40 kilometara na sat.
 
“Priveli su me kod Suve Reke zato što sam tražio da mi izveštaj o saobraćajnom prekršaju napišu i na srpskom jeziku. Nisam bio protiv plaćanja kazne ali sam odbio da uzmem prijavu ispisanu samo na albanskom, iz prostog razloga jer ne znam šta u njoj stoji.. Kada sam pokušao da krenem dalje prema Orahovcu, izvukli su me, naslonili na automobil, raširili mi ruke, pretresli, potom stavili lisice i priveli u policijsku stanicu u Suvoj Reci. Sve to su gledali moja supruga i dvoje dece”, rekao je Mitrić za Radio Gračanicu.
 
Mitrića su najpre odveli u policijsku stanicu a onda i kod sudije za prekršaje. Pustili su ga posle tri sata.
 
“Insistirao sam da izjava koju su mi dali da potpišem bude na srpskom jeziku. Tek kada su sa tim završili, dozvolili su mi da se udaljim, odnosno da odem do supruge i dece, koji su me u albanskom selu, na putu, više od tri sata čekali u kolima”, kazao je Mitrić.
 
On je redakciji rekao da su mu u policiji rekli da to što insistira da mu saobraćajnu prijavu napišu na srpskom, “nikada neće da se dogodi”.
 
Mitriću je policija oduzela saobraćajnu dozvolu, ali mu nisu dali potvrdu o oduzimanju dokumenta. Kazna za prekoraćenje brzine iznosi 25 evra, rekao je paroh Stevo Mitrić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.