Kosovska policija maltretirala gradonačelnika Leposavića

Gradonačelnika opštine Leposavić, Dragana Jablanovića, pripadnik Kosovske policije maltretirao je na integrisanom prelazu Končulj kada je sa Kosmeta hteo da uđe u Srbiju.

Sve se dogodilo, kako za „Politiku” priča Jablanović, kada je iz Prištine poslovno pošao za Beograd. Policijski poručnik albanske nacionalnosti nije hteo da prihvati putni nalog „jer je bio bez pečata”.

"Poslovno sam, ne sluteći da će me kosovski policajac maltretirati puna dva sata, krenuo u Beograd preko prelaza na Končulju. Bio sam u službenom vozilu koje ima registarske tablice kosovskih institucija (RKS 02Z 02701-12), a po zaustavljanju i legitimisanju mene i vozača, poručnik Ekrem Hadžiu, sa značkom broj 2664, zahtevao je da se pomerimo u stranu. Videvši putni nalog koji je bio bez pečata, ali i napisan na srpskom jeziku, počeo je da urla, a za to vreme se iza nas stvarala kolona automobila i kamiona. Iz sveg glasa je vikao: ‘Šta je to Srbija, jel to stvar, neki predmet, nikada nisam čuo za Srbiju. Ovo je država Kosovo.’Pokušavao sam da mu objasnim da je dogovorom između centralne vlasti u Prištini i međunarodne zajednice, ali i statutom opštine u Leposaviću regulisano da nalozi mogu biti bez pečata., ali se on sve više žestio," priča Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića, koji je na tu funkciju izabran po kosovskim zakonima.

Albanski policajac nije hteo da ga pusti ni pošto je intervenisao Hajredin Kuči, ministar pravde u kosovskoj vladi, jer se čekao dolazak tužioca iz Gnjilana.

"Pitao sam ga zašto tužilac dolazi, jer mi nismo pričinili nikakvo krivično delo. Hadžiu je ćutao, a po dolasku tužioca, uzeti su nam podaci u odvojenim prostorijama, kao da smo kriminalci. I dalje sam pokušavao da objasnim da smo na put krenuli u skladu sa zakonom, statutom koji je prihvaćen u Prištini, a nadgledan od međunarodnih faktora, ali nije vredelo. Na kraju mi je Hadžiu rekao da me više neće pustiti sa srpskim putnim nalogom," prepričava događaj od 16. februara Jablanović.

On naglašava da su tada na prelazu bili i predstavnici EULEX-a, koji su, kaže, sve vreme mirno posmatrali ovo maltretiranje. Jablanović se pita šta se može dogoditi običnom građaninu, kada je on kao funkcioner kosovskih institucija ovako maltretiran i da li to znači da je za njega Končulj zatvoren.

Politika

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.