Severna Mitrovica bez budžeta. Rok 1. mart. Čekaju se garancije iz Prištine

Kosovska SO Severna Mitrovica još uvek nije usvojila budžet za 2016. godinu, a rok ističe 1. marta. Nakon što je krajem septembra prošle godine usvojen izmenjeni predlog budžeta za 2016 od 10.654.622 evra, ministarstvo finansija u Prištini taj predlog nije prihvatilo, zahtevajući manji budžet od 2,736,782 evra – što je bio budžet Severne Mitrovice za 2015. Isti zahtev za smanjenje budžeta upućen je i ostalim opštinama na Severu KiM-a. Opštine na Severu usvojiće ipak predložene umanjene budžete, uz pisane garancije kosovskog ministarstva finansija da će manjak budžetskih sredstava biti nadoknađen. Upravo je današnja redovna sednica Skupštine Opštine Severna Mitrovica prekinuta na sugestiju gradonačelnika ove opštine, kako bi odbornici sačekali pisane garancije koje očekuju da iz Prištine stignu do kraja dana, ili sutra. Odbornici ove opštine bi do kraja meseca, posle ovih garancija, trebalo da usvoje budžet koji predlaže Priština. Tokom današnje sednice, takođe, odbornici su usvojili rezoluciju o "politički motivisanoj presudi" Oliveru Ivanoviću, plan rada SO za 2016. i narativni izveštaj o radu opštine za 2015. godinu.

"U ovoj godini se susrećemo sa novim izazovima sa kojima se suočavaju i ostale tri opštine na Severu. Mi smo pre par dana ponovo dobili 'okružnicu' od strane ministarstva finansija, jer oni nisu prihvatili onaj budžet koji je naša SO usvojila. Oni traže da usvojimo budžet prema okružnici koji je postala Priština, a mi ćemo dobiti nešto u vidu pisanih garancija da će oni nadomestiti taj manjak budžetskih sredstava u odnosu na prošlu godinu. Predlažem da, pošto je rok za usvajanje okružnice 1. mart 2016. godine, danas sednicu prekinemo i ostavimo vremena da nam stignu te pisane garancije od strane centralnih vlasti, da nam predsedavajuća zakaže nastavak ove sednice da bi mogli da ispoštujemo zakonske procedure i, ukoliko predstavnici centralnih vlasti uvaže naše stavove, da usvojimo budžet prema okružnici koju nam je poslala Priština. Naravno, uz pisane garancije," ovim rečima je gradonačelnik Severne Mitrovice objasnio razloge za prekid sednice.

Skoro 9.000 zahteva poslato opštini 2015, opštinari tvrde – rešeno gotovo 8.000, u postupku 308 zahteva 

Na današnjoj sednici, službenica Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu, Adrijana Hodžić, predstavila je izveštaj o radu opštine za 2015. godinu, objašnjavajući da je od januara do decembra 2015. administracija primila 8.808 zahteva, rešivši 7.620, dok je u postupku 308, a da je, što se tiče opštinskih prihoda, tokom prošle godine ukupno prikupljeno 20.666 evra kroz katastar i geodeziju, te matičnu službu, kao i to da će odbornici detaljan izveštaj o svim aktivnostima opštine imati u godišnjem finansijskom izveštaju.

Ona je govorila i o kapitalnim investicijama u Severnoj Mitrovici, objasnivši da su neke od njih realizovane sredstvima opštinskog budžeta, a neke od njih sredstvima donatora, poput Evropske unije. Upravo EU finansira i izgradnju zgrade opštine Severna Mitrovica i, kako je objasnio gradonačelnik Severne Mitrovice, EU je preuzela obavezu izgradnje opštinske zgrade, opredelila je sredstva, te je sprovedena i tenderska procedura, a obaveza opštine je da izda dozvolu za izgradnju do 10. marta. 

On je u naknadnoj izjavi za medije, nakon prekida sednice, dodao da "smo svi  svedoci da je i budžet za 2015. bio politički budžet, da to nije budžet koji je, zaista, realna potreba građana opštine Severna Mitrovica" i da imaju "uveravanja da će do kraja današnjeg dana, ili koliko sutra, stići pisane garancije", te da će odbornici "nastaviti sa sednicom i usvojiti budžet prema okružnici koji je predložila centralna vlast iz Prištine".

"Mogu vam reći da je budžet za 2016. godinu umanjen u odnosu na 2015. godinu u kategoriji plata. Ostao je isti broj radnika, međutim, iznos za isplatu ličnih dohodaka je umanjen i zato tražimo garancije – za nesmetano funkcionisanje opština. U kategoriji kapitalnih investicija, takođe, imamo umanjena sredstva," pojasnio je, takođe, Rakić.

Rakić je potvrdio da su gradonačelnici sa Severa u prethodnim danima razgovarali sa kosovskim centralnim vlastima.

Za sutra je najavljena i sednica SO Zvečan, a jedna od tačaka dnevnog reda je, takođe, pitanje budžeta.

SO Severna Mitrovica usvojila Rezoluciju o presudi Oliveru Ivanoviću

Tokom današnje sednice, odbornici su takođe, na predlog odbornika iz redova Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" – Igora Simića, usvojili rezoluciju u vezi sa, kako je Simić objasnio, politički motivisanom presudom EULEX-a Oliveru Ivanoviću. On je i pročitao rezoluciju, u kojoj se od EULEX-a zahteva da se Ivanovićevoj odbrani dostavi pisana presuda:

"Mi, odbornici SO Severna Mitrovica, apsolutno razočarani politički motivisanom presudom koju je EULEX-ov sud u Severnoj Mitrovici izrekao gospodinu Oliveru Ivanoviću, zahtevamo da Apelacioni sud u najskorijem roku preispita ceo predmet  i donese odluku koja će se zasnivati na dokazima i pravu, a ne na političkim odlukama kojima se podrivaju naši napori u borbi za mir, dijalog i suživot na Kosovu. U skladu sa pravom na suđenje u razumnom roku, pozivamo EULEX da u najskorijem roku dostavi presudu advokatima odbrane, kako bi podneli žalbu i pokrenuli drugostepeni postupak. Svako odlaganje će još jednom potvrditi naše sumnje u krajnje namere EULEX-a u ovom slučaju."

Za rezoluciju nisu glasali odbornici iz redova albanskih partija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.