Kosovska policija: Legalizacija oružja u toku, kazne i do 10 godina zatvora

Kosovska policija od decembra prošle godine sprovodi proces legalizacije oružja, a građani imaju rok do 17. juna da predaju zahtev za legalizaciju. Do sada je podneto preko 700 zahteva za legalizaciju.

Kosovska policija procenjuje da na Kosovu ima oko 200.000 komada oružja koje je u ilegalnom posedu. Uprkos tome, na konferenciji kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova posvećenom legalizaciji oružja, saopšteno je da je u poslednjih četiri meseca svega 700 građana predalo zahteve za legalizaciju, od kog broja je skoro 300 njih dobilo saglasnost ministarstva za legalizaciju.

„U poslednja četiri meseca, 723 građana je iskoristilo ovu priliku i podnelo zahtev za legalizaciju, 291 su dobili saglasnost MUP-a, a danas ću lično dostaviti 10 odobrenja„, rekao je Izmi Zeka, zamenik ministra policije.

Zeka je istakao da je „svrha ove kampanje da se građanima pruži mogućnost da imaju oružje u legalnom posedu prema odredbama Zakona o oružju, koji je usklađen sa direktivama EU o vatrenom oružju. Od kada je počela primena ovog zakona, dogodilo se nekoliko incidenata s oružjem u legalnom posedu. Ipak, u većini incidenata oružje je bilo ilegalno, a više od 20 ljudi je ubijeno“, kaže Zeka.

„Inicijativnom za legalizaciju oružja građanima Kosova je omogućeno da poštuju vladavinu prava“, smatra Zeka, i poručuje građanima da iskoriste ova dva meseca da to i učine, jer će nakon ovog perioda ilegalno oružje biti zaplenjeno, a kazne za ilegalno posedovanje oružja su velike.

Posedovanje ilegalnog oružja biće kažnjavano novčanom kaznom do 7.500 evra i kaznom zatvora do 10 godina, saopšteno je iz Kosovske policije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.