Kosovska policija apeluje da se ne puca na slavljima

Kosovska policija je danas apelovala na građane da ne koriste vatreno oružje, istovremeno saopštivši da su preduzeli dodatne mere kako bi povećali prisustvo i dali "neposredan odgovor" u svim slučajevima gde postoje informacije o upotrebi vatrenog oružja, uključujući i sprečavanje korišćenja ovog oružja na različitim proslavama. Zbog korišćenja vatrenog oružja, u protekla 24 časova uhapšeno je tri lica. Nijedan slučaj hapšenja se nije desio na Severu. Porodična slavlja su i na Severu Kosova, međutim, često propraćena pucnjavom, pa se tako juče tokom čitavog dana, kao i danas, u Severnoj Mitrovici mogla čuti pucnjava sa slavlja, uključujući i rafalnu paljbu.

Upotreba vatrenog oružja je nelegalna aktivnost i opasna za građane. Kako bi se izbegao rizik apelujemo na sve građane da ne koriste oružje ni pod kojim okolnostima, uključujući i svečane ceremonije. U suprotnom suočiće se sa pravnim posledicama, navodi se u saopštenju KP-a i dodaje da se ova policija zahvaljuje svim građanima za saradnju u "prevenciji ove negativne pojave za društvo."

Zbog nelegalnog posedovanja oružja je, kako se navodi u izveštaju KP-a, uhapšeno troje lica – dva u Prištini i jedno u Lipljanu, a svo troje je privedeno nakon što su pucali na porodičnim proslavama. Njima su, kako se navodi u izveštaju Kosovske policije, oduzeti gasni pištolji. U dvadesetčetvoročasovnom izveštaju nema, međutim, zabeleženih slučajeva hapšenja na Severu u vezi sa pucnjavom.

Proslava svadbi, krštenja i većih praznika, uz paljbu iz pištolja i drugog oružja, nije strana ni građanima na Severu. Samo juče se tokom čitavog dana u Severnoj Mitrovici – od jutarnjih časova, pa sve do ponoći, mogla čuti rafalna paljba, uprkos tome što je zabranjeno pucati u naseljenim mestima, naročito u onim gušće naseljenim kakva je Severna Mitrovica. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.