Kosovska opozicija traži razrešenje ministra za evropske integracije

Foto: Koha
Foto: Koha

Parlamentarna grupa Alijanse za budućnost Кosova, u saradnji sa parlamentarnim grupama Demokratske partije Кosova i Socijaldemokratske inicijative, podnela je juče Predsedništvu skupštine zahtev za razrešenje ministra za evropske integracije, Bljerima Reke, javlja Koha.

Zahtev za razrešenje ove opozicione stranke su podnele zbog ranije izjave „da će konačni sporazum Beograda i Prištine podrazumevati da Srbija dobije izlaz na more preko kosovske teritorije“, prenosi ovaj medij.

„Naše parlamentarne grupe smatraju izjavu ministra neustavnom, pa će se u ovoj interpelaciji izglasati rezolucija koja zahteva njegovo razrešenje sa mesta ministra za evropske integracije“, kaže se u saopštenju.

Kako su nedavno preneli prištinski mediji, kosovski ministar za evropske integracije, Bljerim Reka, izjavio je za RTK da „niko nema pravo da pregovara o teritoriji sa Srbijom“, ali i da se „Srbiji nudi veliki kompromis – izlazak na luku Drač u Albaniji, preko Kosova“, ne preciziravši detaljnije sadržaj predloga.

Predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, zatim je osudio ovu, kako je rekao „opasnu političku izjavu“ i pozvao Reku da odmah podnese ostavku.

Izjavu vidi vidi kao predlog kompromisa sa Srbijom, koji predviđa „davanje tranzitnog koridora ka Jadranskom moru ili povratak Kosova u Srbiju“.

Ovim se, tvrdi, ujedno otvara put Srbiji da uđe u Albaniju i „ostvari svoj večni san da osvoji albanske zemlje“.

Foto: Koha
Foto: Koha

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.