Kosovska opozicija poručila: Vidimo se na prevremenim izborima

15:30 – Kosovska opozicija poručila: Vidimo se na prevremenim izborima

„Vidimo se na prevremenim izborima, slobodnim i demokratskim“ – poručio je danas lider Inicijative za Kosovo, Jakup Krasnići, obraćajući se demonstrantima na tek završenom protestu kosovske opozicije. Pored Krasnićija, demonstrantima su se obratili Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Pal Ljekaj. I oni su, kao i Krasnići – uputili kritike na račun kosovske vlade,  kosovskog premijera, Ise Mustafe i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, te tako još jednom ukazali na neslaganje sa sporazumima o ZSO-u i demarkaciji sa Crnom Gorom. Iako masovan, protest je ovog puta protekao bez incidenata.

Tokom demonstracija vijorile su se mahom albanske zastave, uz nešto manji broj američkih i kosovskih, dok su se istovremeno mogli čuti povici  "Isa Haša – Esat Paša" i "Sa lopovima nema zemlje".

Protest je otvorio Jakup Krasnići koji je ocenio i da su kosovski premijer, Isa Mustafa i kosovski predsednik, Hašim Tači – "najgori za Kosovo", te da je potrebno da podnesu ostavku, ali i da se raspišu izbori.

"Ova vlada je nanela nepopravljivu štetu svim oblastima života. Samo građani Kosova, na prevremenim izborima, mogu da povrate legitimitet Kosova,“ poručio je on, prenose kosovski mediji.

„Formiraćemo Zajednicu da bismo formirali vojsku“

Ljimaj je, kako navodi Koha, sa druge strane, istakao da je vlada Ise Mustafe „prevarila građane pregovaranjem o viznoj liberalizaciji i ZSO-u“.

"Ovo je koalicija koja je prekršila Ustav. Od prvog dana ove vlade, umesto da se radi na promeni statusa Kosova, pokušavali su da zavedu i prevare građane kroz pregovaranje," rekao je Ljimaj, dodajući:

"Zapamtite – u narednim danima videćete šta će proisteći iz ove koalicije. Oni kupuju. Dobiju vizu – daju zemlju. Ali, nemamo zemlju za davanje. Kasnije će da kažu formiraćemo Zajednicu da bismo formirali vojsku."

Vlada da vrati mandat građanima

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, ocenio je da je Vlada Kosova "opasna" i pozvao njene članove "da vrate mandat građanima".

"Vlada je opasna za nas, jer otežava uspostavljanje vladavinu prava, sprečava ustavnost zemlje," rekao je Haradinaj, preneli su prištinski mediji.

"Danas sa pravom mogu reći onima koji su doveli zemlju u ovakvu situaciju da se zaustave, da vrate mandat građanima, da o Kosovu ponovo mogu da odlučuju oni – građani,“ dodao je on.

Vladi mora da dođe kraj

I Pal Ljekaj se osvrnuo na vladu i na, kako je rekao, „vladare“.

"Vladari koji su toliko štete naneli Kosovu, spremni su sve da oproste, čak i teritoriju, ali ne i vlast," rekao je Ljekaj, navodi Koha, i dodao da „zbog ovih vladara, ljudi svakog dana gube veru u Kosovo“, te da zato oni poručuju „dosta ovoj vladi.“

"Jedno je sigurno, ovoj lošoj vladi mora da dođe kraj. Kosovo će započeti novo poglavlje, gde će građani biti suvereni i najbolji branioci zemlje," dodao je on.

13:50 – Priština: Od 14h protest opozicije protiv "neustavnog režima"

Za nešto manje od deset minuta u Prištini počinje protest dve kosovske opozicione stranke – Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo – "protiv Vlade Kosova". Današnji protest najavljen je kao najmasovniji od 1999. i prvi je u kojem ne učestvuje treća kosovska opoziciona stranka – pokret Samoopredeljenje.

Protest možete da pratite uživo OVDE

Demonstranti će protest započeti u 14 časova kod trga koji se danas naziva "Zahir Pajazit" i nastaviti do drugog – "Skenderbeg". Protest bi trebalo da traje oko 40 minuta, a demonstrantima će se obratiti lideri opozicionih stranaka – Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj, kao i Pal Lekaj i Jakup Krasnići. Lideri ovih stranaka su, takođe, ranije ove nedelje pozvali građane da se pridruže protestu protiv "neustavnog režima", pa su tako protest podržali i studenti.

Protest je, takođe, najavljen kao najmasovniji od 1999. i u Prištinu su stgile, kako prenose kosovski mediji, desetine autobusa sa demonstrantima, dok je najveći broj autobusa stigao iz Dečana – čak 46.

Kosovska policija je, takođe, pripremila poseban operativni plan, a mediji prenose da su u dvorištu glavne prištinske policijske stanice parkirana oklopna vozila i vozila sa vodenim topovima.

Današnji protest je prvi protest u kojem ne učestvuje pokret Samoopredeljenje i prvi nakon onog višednevnog u šatorima na glavnom prištinskom trgu kada je opozicija protestovala protiv sporazuma o ZSO, demarkaciji sa Crnom Gorom, ali i izbora Hašima Tačija za predsednika.

Podsetimo, kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkotuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, istovremeno održavajući više protesta, koji su često eskalirali u nasilje, a protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom, istovremeno tražeći vanredne izbore. Nasilje je, međutim, i u skupštini i na ulicama prestalo nakon izbora Hašima Tačija za predsednika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.