Kosovska opozicija: Kosovska diplomatija nemoćna naspram srpske, formirati hitnu strategiju

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Opozicione partije pozivaju Vladu Kosova da hitno formira aktivnu strategiju kako bi odgovorili agresivnoj srpskoj diplomatiji prema državama koje su priznale Kosovo.

Kosovo, koje je 17. februara obeležilo desetu godišnjicu nezavisnosti od Srbije, u poslednje vreme suočava se sa žestokom diplomatijom srpske države, koja vrši pritisak na države koje su priznale Kosovo – uglavnom sa afričkog kontinenta – kako bi povukli priznanje.

Čak je i postigla jedan od ciljeva kada je krajem prošle godine država Surinam povukla priznanje Kosova, ali, koja je kasnije poslala akreditiv kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju za ponovno priznanje Kosova, piše Lajmi.net.

Srbija nastavlja da traži od drugih država da povuku priznanje Kosova. Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da još neke države preispituju povlačenje priznanja, kao što su: Gvineja Bisau, Komorska ostrva i Burundi. A Burundi bi mogao da to uradi zbog izjava dva zamenika ministara spoljnih poslova, Đerda Dede i Antona Beriše koji si procenili kao nevažno priznanje od strane Burundija.

Predstavnici opozicionih partija kažu da ministarstvo spoljnih poslova nije ništa preduzelo kako bi odgovorilo Srbiji.

Fitore Pacoli iz Pokreta Samoopredeljenje rekla je da je trenutna kosovska diplomatija – slaba i sa mnogo skandala i da nije u stanju da odgovori Srbiji.

“Do sada nismo videli da je Ministarstvo spoljnih poslova nešto preduzelo kako bi odgovorilo na ove postupke Srbije. Spoljna politika Kosova je veoma slaba i sa mnogo skandala. Kao takva nije u stanju da odgovori Srbiji. Na polju spoljne politike, Kosovo je u mnogo lošijoj situaciji nego odmah nakon nezavisnosti,” rekla je Pacoli za Lajmi.net.

Ona je procenila da je Kosovo pokvarilo odnose sa nekim državama koje su priznale Kosovo, a sve zbog toga, jer se ministri, predsednici i zamenici ministara takmiče u tome ko ima zaslugu za nova priznanja.

"Bilo je jasno kada za 10. godišnjicu nezavisnosti nije bio prisutan nijedan ministra spoljnih poslova evropskih zemalja, a ni predstavnici EU. Isto tako, pošto se očekuje da se svi balkanski lideri pozivaju u međudržavne posete zapadnim zemljama, Kosovo nije pozvano gotovo nigde – slučaj nedavnih poseta svih balkanskih lidera u Berlinu (Merkel se pre nekoliko dana, sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sastali su se takođe u martu i septembru 2017)," ocenila je Pacoli.

Kosovo je od 17. februara 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost, priznalo 116 zemalja, ali osim Srbije, nije priznato još od strane 5 stalnih članica EU (Španije, Grčke, Kipra, Slovačke, Rumunije). Srbija želi da ovaj broj smanji na 96.

"Naš cilj je da broj država koje priznaju Kosovo bue 96, jer to znači manje od polovine država članica Ujedinjenih Nacija," rekao je Dačić za srpski Blic.

Poslanica LDK, koja je takođe predsednica Odbora za spoljne poslove, rekla je da je Vlada hitno treba da uspostavi aktivniju strategiju naspram agresivne politike Srbije.

"Pozivamo Vladu da hitno razviju aktivnu strategiju i da ne bude defanzivna u odnosu na Srbiju, već da bude aktivnija u borbi protiv agresivne srpsku politike i to u pogledu priznavanja, i da ima direktan pristup u mnogim zemljama, kako bi onemogućila da srpska propaganda uspe u tim zemljama," rekla je Osmani.

Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli kaže da Kosovo treba da zajedno sa Albanijom da formira aktivnu strategiju u spoljnoj politici.

“Kosovu je potrebna zajednička spoljna politika sa Albanijiom što je pre moguće, kako bi zajednički postupali u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i da ojačamo poziciju koju imamo u regionu,” procenila je Pacoli.

Poslednji država koja je priznala Kosovo je Barbados – 15. februara uoči 10. godišnjice nezavisnosti.


Pročitajte još: Dačićev poziv još jednoj državi da povuče priznanje: Komorska ostrva i Srbija dele isti problem teritorijalnog integriteta


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.