Kosovska Mitrovica: Vakcinacija protiv sezonskog gripa u toku, preporučuje se i osobama koje su preležale koronu

Foto: Radio Kontakt Plus

U Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Počela je oktobra, ranije nego prethodnih godina, kako bi se sprečio sudar korone i gripa. 

Dr Ljiljana Jovanović, specijalista i načelnica službe Opšte medicine Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Radio Kontakt Plus da je zainteresovanost građana za vakcinaciju mnogo veća u odnosu na prethodne godine.

“Vidi se kakav je odziv po tome da smo mi tu količinu vakcina potrošili. Znači, odličan. Mnogo veći u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, što je bilo i za očekivati“, kaže doktorka Jovanović dodajući da distribuciju nove količine vakcina očekuju svakog časa.

Za vakcinaciju se uglavnom javljaju građani stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici.

„Kada kažem hronični bolesnici, ne mislim samo na stare, tu ima i mladih ljudi. To su sve osobe sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog, respiratornog sistema, bubrežni bolesnici, dijabetičari, zatim pacijenti kod kojih je rađena transplantacija nekih organa, HIV pozitivne osobe…“

Prioritet pri vakcinaciji imaju osobe od 65 godina starosti, zatim svi korisnici gerontoloških centara, kao i hronični bolesnici, ukazuje dr Jovanović.

„Mi imamo puno hipertoničara, dijabetičara i dajemo prednost tim ljudima, kao i osobama koje boluju od karcinoma, osobama sa HIV infekcijom…“

Čak i osobe koje su preležale koronu, treba da se vakcinišu.

„Mi smo dobili dopis od Zavoda za javno zdravlje, s kojim inače sarađujemo, a radimo po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u kojem stoji da se sve osobe obolele od kovida-19 mogu vakcinisati, ali moraju biti oporavljene. To znači da budu PCR negativne i da infektolog, odnosno, izabrani lekar, potvrdi da su one oporavljene u smislu pregleda, laboratorijskih analiza, rendgenskog snimka pluća, gde će, naravno, svaki izabrani lekar doneti odluku o njihovoj vakcinaciji.“

„Ovo je izuzetan period za vakcinaciju, zato što sezonski grip još uvek nije u jeku, a osoba koja primi vakcinu sada, stiče imunitet za tri nedelje. S obzirom na to da je prisutan i COVID-19, ovo je idealno vreme za primanje vakcine, kako bi se zaštitili od sudara dva virusa“.

Građani koji su zainteresovani za vakcinu, a spadaju u tu kategoriju da je mogu primiti, treba da se jave svom izabranom lekaru.

„Izabrani lekar je taj koji će odlučiti da li u tom momentu osoba može da primi vakcinu ili ne. Ta osoba treba da bude 7 do 10 dana potpuno zdrava, bez temperature, kašlja, kijavice, dijareje… i ne sme biti alergična na jaja, živinsko meso, gentamicin, formaldehid. Dakle, pregled uradi izabrani lekar i kada odluči da osoba može da primi vakcinu, onda ukoliko vakcine ima, napiše nalog i pacijent je primi. Ukoliko trenutno nemamo vakcinu, onda će takav pacijent dobiti savet da bude u kontaktu sa svojim izabranim lekarom i izabrani lekar, odnosno, naša služba Opšte medicine Doma zdravlja Kosovska Mitrovica će takve pacijente obavestiti da dođu, da je količina vakcine stigla i da mogu da je prime.“

Simptome gripa je teško razlikovati od korone.

„Nekada, u nekim slučajevima biće samo PCR test taj koji će pokazati da li je u pitanju COVID-19 ili sezonski grip. Ono što mogu reći iz iskustva, jeste da se sezonski grip javlja naglo sa izrazito visokom temperaturom, bolovima u mišićima, zglobovima, suvim kašljem, glavoboljom, što nije slučaj kod korone. Kod korone nastaje postepeno. Temperature nisu uvek tako visoke. Javlja se suvi kašalj, plitko disanje i gubitak čula mirisa i ukusa. Naši lekari su uigrani od marta meseca, pa onda ukoliko nećemo moći da napravimo na osnovu simptoma razliku, radimo laboratoriju, pratimo krvnu sliku i vidimo šta nas u stvari navodi – da li je u pitanju korona ili sezonski grip. Odnosno, da li će se pacijent lečiti u kovid ambulanti ili će se javiti svom izabranom lekaru.“

Iako, prema rečima doktorke Jovanović, vakcina nije stopostotna zaštita, onima kojima se preporučuje, treba to obavezno i da urade, njen je savet.

„Vakcina jeste samo to da iako dobiju sezonski grip, dobiće u blažoj formi, time se smanjuje broj hospitalizovanih slučajeva, i broj komplikacija kod pacijenata.“

I od sezonskog gripa kao i od korona virusa, treba se štititi na isti način.

„Mogu reći da mladi najčešće obolevaju od ovog sezonskog gripa, pa prema tome, treba da se čuvaju. A to su zaštitne maske, fizička distanca, smanjeno okupljanje, smanjen boravak u zatvorenim i zagušljivim prostorijama. Provetravajte svoje prostorije, držite distancu i čuvajte se. Mladi su ti koji prenose sezonski grip, a koji ga u najvećoj meri preleže sa vrlo malim komplikacijama. Kod starijih i kod hroničnih bolesnika, međutim, vrlo često se javljaju komplikacije. Znači, mladi treba da budu odgovorni i da čuvaju stare i bolesne“, poručuje dr Ljiljana Jovanović, specijalista opšte medicine.

Radio Kontakt PlusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.