Kosovska Mitrovica: Uspešno završena škola novinarstva

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Nakon šestodnevne obuke pri školi novinarstva u organizaciji mitrovičkih radija – Mitrovica Sever (Radio Kosovska Mitrovica) i Kontakt plus, 18-oro polaznika dobilo je u sredu uverenja da su uspešno savladali osnove novinarstva.

U protekle dve nedelje, polaznici škole su imali priliku da se upoznaju sa različitim formama novinarstva, a osim teoretskog dela, takođe su imali priliku da stečena znanja pretoče u praktične vežbe i na taj način „utvrde“ gradivo.

O novinarskoj profesiji, teškoćama i problemima sa kojima se svakodnevno bore ali i o tome kako ih uspešno savladavaju, o satisfakciji bavljenja ovim poslom govorili su istaknuti novinari sa Kosova i Metohije.

TV i radio novinarstvo, vesti, izjave, izveštaji, intervjui, reportaža, teme su o kojima su učesnici škole slušali od Maje Fićović, Željka Tvrdišića, Sanje Sovrlić, Biljane Radomirović, Tatjane Lazarević i Budimira Ničića.

Osim osnova novinarstva polaznici ove škole od predavača su mogli da čuju i o propagandi i manipulaciji u medijima, kao i o lažnim vestima – „fake news“.

Na praktičnim primerima ukazano je kako mediji mogu da imaju pozitivan ali i negativan uticaj, kako plasiranje lažnih vesti može da ugrozi javnost i čitaoce, kako prepoznati manipulativnu nameru proizvođača propagandističkih tekstova, spinove, ali i na koji način ih sprečiti.

Program obuke iz oblasti novinarstva koja je održana u Kosovskoj Mitrovici sproveli su Radio Kontakt Plus i Radio Kosovska Mitrovica pod pokroviteljstvom OEBS-a, a četiri najuspešnija polaznika imaće priliku da stažiraju u redakcijama Kontakt plus radija, Radija Kosovske Mitrovice i TV Most-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.