Kosovska Mitrovica u podne: Stanje u hitnoj službi redovno, rashlađujte se pored vode

I danas je još jedan tropski dan na Severnom Kosovu. U Kosovskoj Mitrovici je desetak minuta pre podneva izmereno već 35 stepeni. Visoke temperature ne prijaju ni bolesnoj ni zdravoj populaciji. Iako je broj pacijenata koji se zbog problema sa vrućinom javljaju lekarima službe Hitne pomoći u Kosovskoj Mitrovici povećan, on se i dalje može smatrati redovnim. Ova služba je noćas imala četiri intervencije. Standardno se javljaju hronični bolesnici, žaleći se na kardiovaskularne tegobe, snižen krvni pritisak, a tokom ovih toplih dana ima i onih – zdravih, koji se žale na nešto slabije simptome kao što su glavobolje, vrtoglavice i malaksalost. Lekari upozoravaju da se za svaku promenu u pogoršanju osnovne bolesti obavezno treba javiti ili svom lekaru, ili lekarima hitne pomoći. Iz ove službe ponavljaju i načine zaštite tokom vrelih letnjih dana – izbegavanje izlaska i direktno izlaganje suncu u periodu od 11 do 17 časova, uzimanje propisane terapije, unošenje dosta tečnosti i laganije oblačenje i korišćenje ostalih pomoćnih sredstava zaštite.

Iako je crveni meteoalarm prema Republičkom hidrometereološkom zavodu i dalje na snazi za celu Srbiju, prema Evropskom meteolarmu, crveni meteolaram je na snazi samo za teritoriju Kosova i Metohije, istočnu i jugoistočnu Srbiju. I dok RHMZ najavljuje za teritoriju KiM-a maksimalnu temeperaturu od 37 stepeni, a "meteoalarm" 38, na suncu je u Kosovskoj Mitrovici, prema nezvaničnim merenjima, danas, nešto pre podneva, temperatura već dostigla 35. podeljak, a u hladu 30.

"Imamo povećan broj pacijenata koji se žale da im temperature koje su visoke ne prijaju, i to je slučaj i kod bolesnih i kod zdravih osoba. Povećan je broj pacijenata koji nam se javljaju, pre svega hroničnih bolesnika, pacijenata koji imaju od ranije kardiovaskularne tegobe, pacijenata koji boluju od nekih opstruktivnih bolesti. Zdrava populacija se više žali na glavobolje, malaksalost, vrtoglavice – naravno, kao posledica preteranog boravka na toj visokoj temperaturi," kaže u razgovoru za KoSSev načelnica Hitne službe Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici dr Biljana Milosavljević i ističe spremnost ove službe da interveniše.

"Broj 194 je svakako 24 sata dostupan, tako da za svaku intervenciju, za svaki savet, mi smo spremni da odreagujemo," dodaje ona.

Načelnica službe Hitne pomoći navodi da se ovoj službi često obraćaju pacijenti sa hipertenzijom i naglašava da se nikakva korekcija terapije ne vrši bez konsultacije sa lekarima

"Za svaku promenu u smislu pogoršanja te neke osnovne bolesti obavezno se javiti ili svom lekaru, ili naravno lekarima hitne pomoći. Problem sa kojim se susrećemo je varijacija u krvnom pritisku, zbog visoke temperature dolazi do pada krvnog pritiska. Pacijenti sa hipertenzijom dolaze sa nižim krvnim pritiskom i pitaju nas da li da koriguju i kako da koriguju svoju terapiju. Naravno nikakva korekcija terapije bez konsultacije sa svojim lekarom," ističe dr Biljana Milosavljević.

Kako se zaštititi od visokih temperatura?

Dr Milosavljević savetuje da građani ne izlaze iz svojih domova bez preke potrebe u periodu od 11 do 17 časova, da unose što više tečnosti, da na sebi nose laganu odeću, a oni građani koji koriste terapiju da je redovno i uzimaju.  

"Ukoliko je to moguće, svoje obaveze pomerite za rane prepodnevne, ili kasne popodnevne sate, a ako to ne možete, onda da pravite češće pauze, što više rashlađivanja, umivanja," dodaje dr Milosavljević.

Za ljude koji, zbog prirode posla borave napolju, doktori preporučuju i obaveznu zaštitu u vidu krema sa što jačim faktorom zaštite, naočare i kape.

Bazeni: Ovde nema vrućine

Obližnji bazeni – u Zvečanu, već se polako pune, iako je dugogodišnja praksa da mladi ljudi dolaze tek oko podneva, kada su temperature i najviše. 

"Ujutru je svakako prijatnije, manje je gužve i dobro je za plivanje," kaže studentkinja medicine u Beogradu Marija V. (21). Ona dodaje da je bazen na lepom mestu, "sa puno kiseonika, okružen zelenilom i pogledom na zvečansku tvrđavu" i da mu se uvek rado vraća, naročito tokom letnjih ferija. 

"Ispitni rok je bio naporan i nisam mogla da planiram odlazak na more, ali je ovde sa prijateljima super. Ovde nema vrućine, a sunce prija pored vode. Mislim da ću svako jutro dolaziti," kaže ona.

Veliki broj Mitrovčana je na godišnjim odmorima, van Mitrovice, a pored bazena, od onih koji i dalje borave ovde, najveći broj vreme provodi na jezeru Gazivode, sunčajući se, plivajući, vozeći se čamcima i planinareći po obližnjim šumama i planinama gde su temperature znatno niže.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.