Kosovska Mitrovica treći najozračeniji grad u Srbiji

Kosovska Mitrovica je treći po redu najozračeniji grad u Srbiji, prema informacijama Agencije za zaštitu od zračenja. Najozračeniji grad u Srbiji je Vranje, zatim sledi Vinča i na trećem mestu Kosovska Mitrovica. 

Na zvaničnoj Internet stranici ove vladine agencije objavljena je mapa Srbije, zajedno sa listom naozračenijih gradova, a informacije o količini ozračenosti se obnavljaju sukcesivno na svakih pola sata. 

Sama mapa Srbije sa gradovima i količinom ozračenosti zapravo predstavlja sistem rane najave tzv. radijacionog akcidenta ove Agencije.

A u uvodnom delu izveštaja Agencije za zaštitu od zračenja za 2013 godinu se navodi:

"U nuklearnim probama tokom XX veka i u nuklearnim akcidentima, pre svega u Černobilju 1986. godine i u Fukušimi 2011. godine, u atmosferu je ispuštena velika količina veštačkih radionuklida što je uzrokovalo kontaminaciju životne sredine širokih razmera. U životnoj sredini Srbije moguće je detektovati veštački proizvedene radionuklide koji su posledica nuklearnog akcidenta u Černobilju. Pored toga, jedan deo životne sredine Srbije je kontaminiran osiromašenim uranijumom tokom dejstava snaga NATO 1999. godine. Potencijalni zagađivači životne sredine radioaktivnim materijama su i nuklearne elektrane, kojih ima nekoliko u susednim državama, zatim različiti tehnološki procesi u kojima dolazi do povećanja koncentracije prirodnih radionuklida. Zbog toga je neophodno vršiti sistematsko praćenje radioaktivnosti, kako bi se procenila ugroženost životne sredine i omogućio pravovremeni odgovor u slučaju povećanja radioaktivnosti, kao i sprovođenje mera radijacione sigurnosti i bezbednosti."

U samom zaključku ovog izveštaja se ipak dodaje da se prema ukupnim rezultatima merenja radioaktivnosti životne sredine na teritoriji Srbije, aktivnost, kako prirodnih radionuklida, tako i dugoživećih radionuklida veštačkog porekla (uglavnom od Černobiljskih padavina), u različitim vrstama uzoraka (vazduh, padavine), kretala u niskim nivoima:

"Prema prikazanim rezultatima merenja radioaktivnosti možemo zaključiti da su aktivnosti dugoživećih radionuklida veštačkog porekla 137Cs i 90Sr u prehrambenom ciklusu na teritoriji Republike Srbije u periodu septembar – decembar 2013. godine u niskim nivoima, kao i da je efektivna doza zračenja za stanovništvo od navedenih radionuklida unetih ingestijom značajno ispod preporučene godišnje granice."

Čitav izveštaj za 2013. godinu, koji je i poslednji koji se na ovom sajtu može pronaći, dostupan je OVDE.

U Kosovskoj Mitrovici doza radioaktivnog zračenja iznosila je 130.0 nSv/h danas u 16.00.

Međutim, kako prosečna radioaktivnost iznosi oko 100 nSv/h, te u zavisnosti od područja može da varira gore-dole do 50 odsto, opasnost se javlja kada se ova vrednost udvostruči, javilo je danas više medija u Srbiji.

 


Monitoring radioaktivnosti

Prema Zakonu o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 93/12) sistematsko ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini vrši se radi utvrđivanja prisustva radionuklida u životnoj sredini i procene nivoa izlaganja stanovništva jonizujućim zračenjima i to u redovnim uslovima, u slučaju sumnje na akcident i u toku akcidenta.

Monitoring radioaktivnosti vrši se u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju programa sistematskog ispitivanja radioaktivnosti u životnoj sredini ("Službeni glasnik RS", br. 100/10). Programom su utvrđeni mesta, vremenski intervali, vrste i načini sistematskog ispitivanja radioaktivnosti u životnoj sredini.

Po programu monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini na teritoriji Republike Srbije vrše se kontinuirana ispitivanja i merenja radioaktivnosti u različitim vrstama uzoraka: vazduh, padavine, zemljište, rečne vode, voda za piće, prehrambeni proizvodi biljnog i životinjskog porekla, mleko i stočnoj hrani.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije objavljuje godišnji izveštaj o nivou izlaganja stanovništva jonizujućim zračenjima iz životne sredine u Republici Srbiji. (Izvor: Agencija za zaštitu od zračenja)


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.