Kosovska Mitrovica: Srpski policajci ponovo protestuju, sutra i blokada Jarinja na sat vremena

Iako su očekivali da će do kraja maja posebna radna grupa MUP-a Republike Srbije za rešavanje slučajeva privremeno penzionisanih pripadnika MUP-a sa Kosova pripremiti predlog nacrta zakonskog rešenja za ove radnike, to se nije dogodilo. I pored toga što je prema zajedničkom dogovoru sa Beogradom, druga, podradna grupa, sastavljena od ovih radnika sa Kosova, pokušala da pomogne kolegama i stručnjacima iz Beograda da se njihov status reši, ni oni nisu do sada uspeli u tome. I dalje nezadovoljnih 800 radnika srpske policijske administracije i samih policajaca sa Kosova i Metohije najavili su novi protest za sutra u 11 sati ispred zgrade Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici, ali i jednosatnu blokadu integrisanog prelaza Jarinje.

"Očekujemo da na protestu sutra bude oko nas 500. Mi ćemo posle protesta u Kosovskoj Mitrovici svojim vozilima krenuti ka Jarinju," potvrdio je za KoSSev jedan od predstavnika ovih radnika, Slaviša Kocić.

Odluka o novom protestu usledila je nakon sastanka koji su dve radne grupe imale u Beogradu ovog četvrtka a na kojem, ponovo, po Kocićevim rečima, nije bilo pomaka.

"Naši predstavnici su bili na tom sastanku u četvrtak u Beogradu. Njima su tamo predstavnici radne grupe predočili problem, ali nema rešenja. Pa mi upravo, zato što imamo i znamo koji je naš problem, od njih tražimo rešenje, iako je obećan predlog zakonskog rešenja kojim bi se naš status na valjano pravno-zakonski način uredio," rekao je Kocić.

Ovi policajci podsećaju da bi se zakonskim aktom, za koji im je proletos obećano da će se po brzoj proceduri usvojiti u skupštini Srbije, radno-pravni status za više od 800 radnika srpske policijske administracije i samih policajaca sa Kosova uvesti u zakonske okvire, a nakon donošenja i sprovođenja Uredbe Vlade Srbije o uslovima za ostvarivanje prava na posebnu penziju zaposlenih u MUP-u na teritoriji AP Kosova i Metohije, 2013. godine, kojom su sve službe srpskog MUP-a prestale da rade na Kosovu, u decembru iste godine, potpisujući rešenja o prevremenoj i posebnoj penziji. 

Do sada je više stotina policajaca uložilo žalbe na sporna rešenja o prestanku radnog odnosa, koje su kasnije, odlukom žalbene komisije Vlade i odbijene, nakon čega su ovi radnici pokrenuli tužbe pred Upravnim sudom koji je do sada rešio preko 500 tužbi u korist radnika, ali MUP još uvek nije počeo da sprovodi rešenja Upravnog suda. Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji penzionisano je 2013. godine, nakon potpisivanja Briselsog sporazuma. Na Severu Kosova oko 160 policajaca i administrativnih radnika nije integrisano u Kosovsku policiju.

 Pročitajte još:

Srpski MUP-ovci sa Kosova: Očekujemo zakonski akt o regulisanju našeg statusa​

Srbija formira radnu grupu za rešavanje problema neintegrisanih radnika MUP-a sa KiM-a​

Ujedinjeni policajci Severa i juga: Sutra protest, pozivaju i ostale službe da im se pridruže

Neintegrisani radnici MUP-a iz Kos. Mitrovice uputili pismo Premijeru Srbije – traže sastanak, od iduće nedelje protesti​

Neintegrisani radnici MUP-a RS sa juga: Držaćemo u blokadi lokalne samouprave dok Đurić i Vučić ne dođu da razgovaraju sa nama

Neintegrisani radnici MUP-a večeras razgovarali sa zamenikom Direktora Kancelarije za KiM: Intenziviraćemo komunikaciju

Šta traže pripadnici srpskog MUP-a u Severnoj Mitrovici? 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.