Kosovska Mitrovica: Nepoznata lica ponovo pod okriljem noći ubijala napuštene životinje

Foto: Fejsbuk stranica Udruženje za zaštitu životinja Šapa

Sinoć je na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice upucano najmanje pet napuštenih pasa, saopštilo je Udruženje za zaštitu životinja Šapa iz Kosovske Mitrovice. Lokalni veterinari, Milica Elezović Radovanović i Đorđe Kragović, zbrinuli su i spasili dve napuštene životinje, dok ih je najmanje tri stradalo.

U severnom delu Kosovske Mitrovice već duži vremenski period nepoznata lica na nehuman i nezakonit način i to najčešće trovanjem, ubijaju napuštene životinje, na šta redovno ukazuju iz lokalnog Udruženja za zaštitu životinja Šapa.

Međutim, sinoć su nepoznata lica i upucala nekoliko pasa na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice, a najviše ubijenih životinja, tačnije tri pronađeno je kod Vojnog remonta, a ranjena je i jedna životinja u blizini studentskih domova.

Iz Udruženja za zaštitu životinja Šapa naglašavaju da strahuju da je broj ubijenih životinja i veći, ali na osnovu pronađenih leševa mogu da potvrde da je ubijeno tri psa. Jedan ubijeni mužjak bio je kastriran i jedna ženka sterilisana, dok treća ubijena životinja, takođe ženka, nije bila sterilisana.

Pored toga, ranjene su još dve životinje kojima su veterinarsku negu pružili lokalni veterinari. Povređeni psi se oporavljaju.

Veterinarka Milica Elezović Radovanović iz ambulante NeeraVet je za KoSSev potvrdila da je tretirala dva psa, mužjaka, oba kastrirana. Prvu životinju je zajedno sa kolegom iz Leška, Đorđem Kragovićem zbrinula sinoć oko 19 časova.

„Negde oko sedam su mi doveli psa koji je bio u stanju šoka i imao ranu sa desne strane u predelu vrata koja je obilno krvarila. Radilo se o samo jednoj rani promera od tri do pet milimetara. Nije bilo druge rane pored, kada se radi o ujednim ranama, imamo rane jednu do druge, sa dva očnjaka, ovde ih nije bilo“, objasnila je.

Iako je, kako kaže, bilo jasne putanje kojom je strano telo prošlo kroz mišić, veterinari ipak nisu uspeli da opipaju i odstrane to telo zbog čega je naloženo da se pas podvrgne rendgenskom snimku kako bi se utvrdilo čime je ranjen i kako pristupiti daljem toku lečenja, kaže Elezović Radovanović.

Slična situacija je i sa psom koji je primljen sutradan sa ranom u predelu grudnog koša, identičnog promera kao i rana uočena kod prvog psa. Elezović Radovanović navodi da ima osnova da sumnja da je strano telo povredilo i ovog psa, ali takođe nije uspela da ga ukloni bez rendgenskog snimka.

Četiri od pet životinja ranjenih sinoć bile su kastrirane, odnosno sterilisane i vakcinisane protiv besnila.

Ovo nije prvi put da se u toku noći likvidiraju napuštene životinje, juna 2017. je takođe na isti način ubijeno četiri psa. Tada je Kosovska policija otvorila slučajeve ‘izazivanje opšte opasnosti’ i ‘nedozvoljena upotreba oružja’.

I jučerašnji slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji čija patrola je izvršila uviđaj i zatražila stručni izveštaj veterinarke Milice Elezović Radovanović, rekli su nam iz Šape, dok veterinarka navodi da je izveštaj pripremila i da čeka da je policija zvanično kontaktira.

Redakcija portala KoSSev do objavljivanja ovog teksta nije uspela da dobije informacije iz Kosovske policije o detaljima sinoćnjeg incidenta budući da je zamenik komandira za region Severa, Besim Hoti na tronedeljnom službenom odsustvu, a ovaj slučaj nije zabeležen ni u današnjem policijskom izveštaju.

Upravo u noći kada su prvi put ubijane napuštene životinje u Kosovskoj Mitrovici je i nastalo, prvo neformalno a kasnije i registrovano, Udruženje za zaštitu životinja Šapa sastavljeno od grupe aktivista i ljubitelja životinja koji su i tada ali i sinoć izašli na ulicu kako bi zaštitili svoje štićenike.

Upozoravamo čitaoce da su fotografije uznemirujućeg sadržaja.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.