Kosovska Carina: Iz Srbije aprila uvezeno robe i sirovina u vrednosti od 15,9 miliona evra

Carina Takse Kamioni Granica

U periodu između 1. i 26. aprila, na Kosovo je iz Srbije uvezena roba u vrednosti od 12,4 miliona evra i sirovine u iznosu od 3.5 miliona evra, saopšteno je danas iz kosovske Carine.

S druge strane, u Srbiju je izvezena roba u iznosu od 700.000 evra.

Kako navode iz kosovske Carine, tokom ovog perioda, posebno je proveravana propratna dokumentacija kako bi se osiguralo da je ona u skladu sa kosovskim Ustavom.

„Carina je u svim slučajevima gde je primećeno provokativno ime ili denominacija, robu vratila u Srbiju i nije dozvoljen uvoz i carinjenje na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Kosovska vlada je početkom aprila ukinula takse na uvoz robe iz Srbije koje je novembra 2018. uvela vlada Ramuša Haradinaja, i zamenila ih politikom reciprociteta. Ova politika se, prema navodima vršioca dužnosti kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, sastoji u sledećem:

Oznake koje se budu koristile u sledećim dokumentima, biće u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonima: Fitosanitarni sertifikati i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu graničnoj kontroli, i drugo, veterinarska uverenja i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode koja podležu graničnoj veterinarskoj kontroli.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.