Kosovska agencija za privatizaciju 'prazni' sedam LUX-ovih lokala u Kralja Petra?

Evikcija koju je Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) planirala danas da sprovede u sedam LUX-ovih lokala u glavnoj ulici Severne Mitrovice, za koje navodi da su uzurpirani – nije sprovedena. Kosovski mediji objavili su i dokument sa potpisom direktora KAP, Avnija Jašarija, i satnicom evikcije za svaki pojedinačni lokal, u kojem ova agencija traži i asistenciju Kosovske policije. U Kosovskoj policiji za region Sever, međutim, tvrde da nisu upoznati sa planiranom akcijom. I u opštini  Severna Mitrovica navode da ovome ne znaju ništa.

Kosovski mediji nekoliko dana pišu o "oslobađanju uzurpiranih lokala" u glavnoj ulici Severne Mitrovice. U pitanju su LUX-ovi lokali veće površine. Na portalu Lajmi.net danas je objavljen dokument Kosovske agencije za privatizaciju sa navodima tačne satnice evikcije u sedam lokala. Prva evikcija je trebalo da počne u 10 časova, a poslednja u 13, u lokalima "Lirija II", "Goveđi but", "Zvečan", "Univerzal", "Usluga", "Jagoda", "Biserka", a prema odluci Borda direktora ove agencije, navodi se u dokumentu. Svi oni se, kako se takođe navodi, nalaze u glavnoj mitrovičkoj ulici Kralja Petra I.

U dokumentu, odnosno zahtevu za pomoć koji je KAP uputila Kosovskoj policiji, između ostalog, piše: 

"Da bi  se Agenciji osiguralo da sprovodi svoj zakonski mandat i ovlašćenja nad objektima društvenih preduzeća, tražimo od Kosovske policije da pruži neophodnu pomoć za oslobađanje prostora, i da na taj način upravljanje preuzme KAP – kao jedina nadležna institucija odgovorna za društvena preduzeća i imovinu na teritoriji Republike Kosovo."

KAP: "Pošaljite nam pitanja mejlom"

KoSSev je u međuvremenu kontaktirao i KAP. U  razgovoru sa Drenušom Morinom iz ove agencije, zatražili smo da potvrdi planove za evikciju sedam LUX-ovih lokala, odnosno odgovor na pitanje – zašto ova akcija nije sprovedena danas, kako je, prema dokumentu iz kosovskih medija, i najavljeno. Ona je, međutim, zamolila da mejlom pošaljemo pitanja, navevši da će KAP u toku sutrašnjeg dana i odgovoriti. Među pitanjima koja smo uputili ovoj agenciji jesu i – da li će i kada planirana akcija evikcije biti sprovedena, odnosno čiju policijsku asistenciju će dobiti – Severne policijske stanice ili će podrška stići iz Prištine.

Portal Lajmi.net naveo je i da su kontaktirali portparola Kosovske policije, Bakija Keljanija, koji nije mogao da da više detalja, dodajući da o ovom pitanju „čeka odgovor sa najviših policijskih nivoa“.

Kosovska policija sa Severa nije upoznata sa akcijom

S druge strane, u Kosovskoj policiji regiona Sever tvrde da oni nisu upoznati sa ovom akcijom, odnosno planovima za njeno sprovođenje. Kako je za KoSSev izjavio šef operative, Željko Bojić, oni su upravo od našeg novinara prvi put čuli za informaciju da je na Severu danas trebalo da se sprovede akcija "oslobađanja uzurpiranih objekata" i to na sedam lokacija, a uz asistenciju policije.

"Prvi put od vas čujem za tako nešto. Mi o tome ništa ne znamo i niko nas nije obavestio ni danas, ni ovih dana da će se bilo kakva slična akcija sprovesti," rekao je Bojić u izjavi za KoSSev.

Spirić: "Niko nam ništa nije javio"

Ni iz kosovske opštine Severna Mitrovica nisu imali više informacija. Zamenik gradonačelnika Severne Mitrovice, Aleksandar Spirić, u kratkoj poruci za naš portal, potvrdio je da opština o tome nije obaveštena.

"Niko nam ništa nije javio," rekao je Spirić.

Proces privatizacije na Kosovu počeo 2005, većina LUX-ovih lokala privatizovana

Proces privatizacije na Kosovu počeo je 2005. godine. Do marta prošle godine privatizovano je 75 odsto LUX-ovih lokala. Pitanje privatizacije ovih lokala našlo se u javnosti, međutim, tek prošle godine, pri tadašnjem pokušaju ove kosovske agencije da privatizuje oko desetak lokala veće površine koji se nalaze u ulici Kralja Petra I. Ovaj pokušaj privatizacije je tada osudio gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. Proces privatizacije je u međuvremenu odložen do osnivanja Borda direktora KAP. Rakić je, pozdravljajući tu odluku, zatražio da ona bude na snazi i nakon osnivanja Borda, najavljujući i da će Severna Mitrovica "svim raspoloživim demokratskim sredstvima sprečiti nastavak te kaubojske akcije". 

Firma LUX bila je pre rata najrazvijenije lokalno trgovačko društveno preduzeće koje je istovremeno bilo i vlasnik najvećeg broja prodajnih prehrambenih i tekstilnih objekata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.