Kosovo želi da napusti 43% građana

FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Skoro polovina Albanaca (49%) ozbiljno razmišlja o odlasku iz zemlje, rezultati su istraživanja koje je sproveo Regionalni savet za saradnju (RCC). Oni se aktivno informišu o mogućnostima i alternativama koje imaju, prate i prijavljuju se za konkurse ili su našli konkretne prilike i dovršavaju administrativna pitanja, prenosi Gazeta Express portal Monitor.al.

To je najviši procenat u regionu, a u izveštaju se navodi da je Albanija jedina ekonomija u regionu gde je broj onih koji žele da odu viši od onih koji žele da ostanu (49% naspram 46%, dok je 5% odgovorilo da ne znaju).

Nakon njih, po procentu onih koji razmišljaju o odlasku, sledi Crna Gora sa 47%, Bosna sa 44%, Kosovo sa 43%, Severna Makedonija sa 41%. Najzadovoljniji su Srbi, samo 37% želi da napusti zemlju.

Albanci takođe imaju najveći procenat onih koji ne samo da žele da odu, već su i preduzeli konkretne korake da to urade. 33% je onih koji se aktivno informišu o mogućnostima i alternativama koje imaju, najviše od svih ostalih država. 14% prati i konkurse, 4% tvrdi da su sve konkretizovali i da trenutno završavaju administrativne poslove.

48% kaže da samo razmišlja o odlasku i nije preduzelo nikakve druge konkretne akcije. Ovaj procenat je niži od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, gde je većina ispitanika koji razmišljaju o odlasku iz zemlje izjavila da razmišlja o odlasku, ali nisu po tom pitanju učinili bilo kakav pomak. Na primer, 72% Srba koji žele da odu reklo je da je to samo ideja.

Izveštaj navodi da na celom Balkanu postoji povećana tendencija da ljudi odlaze. U odnosu na prethodna istraživanja, zabeleženo je povećanje od 4 procentna poena dostigavši 43% osoba sa Zapadnog Balkana koje žele da emigriraju, u odnosu na 39% u 2018.

Za 60% ispitanih Albanca, integracija u Evropu predstavlja mogućnost da se, pre svega, isele ili obrazuju. Ovo je ponovo najveći nivo u regionu, zatim sledi ekonomski prosperitet.

Ceo Zapadni Balkan ima za cilj da ode u EU, a veoma mali broj njih želi da ode u druge zemflje u regionu. Na primer, 3% Albanaca koji bi razmislili o tome da žive u drugoj zemlji Jugoistočne Evrope, izabralo bi Kosovo ili Crnu Goru. Nasuprot tome, građani Kosova biraju Bosnu i Hercegovinu kao prvu opciju – njih 3%, dok je Albanija druga – sa 2%.

Crnogorci, od kojih bi 18% odabralo Srbiju, u najvećem procentu razmišljanja o životu u nekoj drugoj balkanskoj zemlji. Dok su Srbi najveće patriote, 93% njih ne razmatra da živi u drugoj zemlji jugoistočne Evrope, što je najviši procenat u regionu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.