Kosovo: Za brašno iz Srbije uvedene tarife

Izvor: Koha/Kosovapress (Deo teksta je  izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Ministar trgovine i industrije Bajram Hasani odredio je zaštitnu meru za domaće proizvođače. Od 23. oktobra za brašno koje je uvezeno iz Srbije plaća se 0.04 centi.

Ovom odlukom MTI je naredilo Carini Kosova da preduzme sve mere kako bi se zaštitili proizvođači brašna, a primenom tarife od 0.04 centi.

Ova odluka je doneta posle žalbe od strane domaćeg proizvođača, kompanije "M&Silosi" i Udruženja kosovskih proizvođača brašna, gde se navodi da se uvoz brašna iz Srbije na Kosovo vrši po nižim cenama od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje, što ugrožava proizvodnju brašna na Kosovu.

U odluci ministarstva, koju je obezbedila redakcija Kosovapress-a, navodi se da je ta odluka zasnovana na Memorandumu-objašnjenju Ministarstva trgovine i Komisije za procenu mera uvoza od 19/10/2017, gde su Carini Kosova date instrukcije da preduzme sve mere da zaštiti proizvođače brašna, primenom naknade po stopi od 0,04 centi. Isto tako, u odluci se navodi da će ministarstvo kontinuirano pratiti efekte tih mera i u zavisnosti od tržišnih kretanja delovaće prema potrebi.

Isto tako, između ostalog, u Memorandumu se navodi da je sprovedeno istraživanje u vezi sa navedenim cenama za uvoz brašna na Kosovo iz Srbije, koje pokazuje da je prosečna cena 0,19 centi po kilogramu (na osnovu stvarnih troškova proizvodnje brašna), što dokazuje da je cena izvoznika iz Srbije niža od troškova proizvodnje na Kosovu za oko 31,80 odsto.

U ovom dopisu navedeno je da je 22. septembra ove godine ministarstvo trgovine (Kosova, prim. red.) uputilo Ministarstvu trgovine Srbije obaveštenja o zvaničnoj istrazi i upit za dobijanje informacija, ali srpska strana nije izrazila spremnost da sarađuje iz poznatih razloga. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.