Brnabić: Integracija srpskih državnih sudija i tužilaca u kosovsko pravosuđe maestralno urađeno

Nakon što je Narodna stranka uputila pitanja u vezi sa integracijom srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem "Republike Kosovo", to je sinoć učinio i narodni poslanik, Đorđe Vukadinović. Kako izgleda odobrenje koje je Vlada Srbije dala srpskim sudijama i tužiocima da polože zakletvu na, kako je rekao, ustavni i pravni poredak samoproglašene države Kosovo i kako vlada Srbije može da da ovo odobrenje – upitao je Vukadinović srpsku premijerku, Anu Brnabić. KiM je pokrajina Republike Srbije. Sprovodimo sporazum i imamo pun legitimitet, jer naša je obaveza da poštujemo i branimo ustavni integritet i suverenitet Srbije – deo je odgovora koji je Brnabić dala. U nastavku detaljnije pročitajte premijerkin odgovor. 

Brnabić: Nije zakletva nego statusno neutralna izjava

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, sinoć se takođe u vezi sa srpskim sudijama i tužiocima oglasila i na Tviteru. Odgovarajući na tvit o tome kako glasi zakletva koju su, kako je saopšteno iz kancelarije kosovskog predsedništva, položili pred kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, Brnabić je poručila: 

"Evo da imate prave info: naše sudije nisu položile nikakvu zakletvu, već su dali posebnu, statusno neutralnu izjavu. Istina je važna."

"Kosovo i Metohija su pokrajina u okviru Republike Srbije i na taj način se Vlada Srbije prema njoj i odnosi. Ako je pokrajina donela neku odluku, ja ne znam zašto vi postavljate pitanja kako mi kao vlada u odnosu na tu odluku možemo da reagujemo" – bio je prvi deo odgovora koji je Brnabić dala.

"To je u skladu sa Briselskim sporazumom, koji je usvojila i Skupština Srbije i kao vlada smo dužni da ispunjavamo one zakonske odredbe i sporazume što kaže Skupština Srbije. Imamo pun legitimitet. To je naša obaveza i u skladu je sa zakletvom koju sam ja i svi mi ovde, moj tim ovde, postavljeni da poštujemo i branimo ustavni integritet i legitimitet Srbije, suverenitet pre svega," dodala je.

Kao i ministarka pravde, Nela Kuburović, srpska premijerka smatra da integracija srpskih sudija i pravosuđa u pravosudni sistem "Republike Kosovo" omogućava "bolju pravnu zaštitu Srba na KiM-u" i to u, kako kaže – "trenutku kada mi nemamo, zahvaljujući nekima, potpunu kontrolu nad našom južnom pokrajinom".

"I uradićemo kao vlada, uz podršku cele skupštine, sve što bude bilo potrebno da se kvalitet života Srba na KiM-u unapredi koliko god može. Valjda tu nismo jedni protiv drugih. Mi želimo da naše sudije, naši tužioci budu tamo na raspolaganju našim ljudima. I to je velika stvar za njih. Ja ne znam zašto je vlada kritikovana za ovo," dodala je.

Na kraju, ovo je "maestralno urađeno", kaže srpska premijerka.

"Tako da smo mi za ovo dobili poene međunarodne zajednice – da stojimo iza svojih reči za razliku od nekih, da kada usvajamo pregovaramo sporazume mi ih implementiramo i danas još više možemo da kažemo gde je ZSO. Jer to je važno, važno je za Srbiju, važno je za Srbe na Kosovu," istakla je.

Ipak, kako izgleda odobrenje Vlade Srbije i dalje nije poznato.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.