Kosovo: Za 6 meseci 160 novih slučajeva kancera dojke

Izvor: Radio Slobodan Evropa (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog) 

U prvoj polovini ove godine na Kosovu je zabeleženo 160 novih slučajeva raka dojke. U istom periodu prošle godine bilo je 20 slučajeva manje, kažu zvaničnici. Istovremeno, prema rečima zvaničnika Onkološkog instituta, tokom jedne godine na Kosovu, od različitih vrsta kancera – oboli oko 800 lica.

Direktor Instituta za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra na Kosovu, Ekrem Hiseni, kaže za Radio Slobodna Evropa da ova situacija ne predstavlja stvarno povećanje broja pacijenata sa rakom dojke, već je svest žena o ranoj dijagnozi uticao na povećanje broja pacijenata, pošto su mnogi slučajevi u prošlosti otkriveni u kasnijim stadijumima bolesti.

Pročitajte još: 

Alarmantno: Broj slučajeva kancera na Kosovu povećan za 80%

"Skoro svake godine broj ljudi sa rakom raste, ali to je sada više zbog toga što sada imamo ranu detekciju i povećava se efikasnost opreme, a onda postoji i veća svest. Zato mislim da ovo povećanje nije zabrinjavajuće," kaže Hiseni.

Što se tiče lekova za lečenje raka dojke, naglasio je, pokrivenost je bila dobra tokom ovog perioda godine.

"Za rak dojke imamo stabilno snabdevanje, ali u četvrtom kvartalu može doći do nedostatka, jer vlada ne funkcioniše, a to može uticati (na snabdevanje, prim. red.). S vremena na vreme nedostaje herceptin – lek koji se koristi za lečenje karcinoma dojke," kaže Hiseni.

Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije već su upozoravala da uz veću pažnju rak može biti sprečen na mnogo načina.

Patolozi na Kosovu kažu da razvijene zemlje imaju posebne preventivne programe. Oni uzrokuju da smrtnost od raka bude 30 posto, u poređenju sa 70 odsto u nerazvijenim zemljama niskog budžeta.

Inače, prema istraživanju i podacima koje je predstavio Nacionalni odbor za kancer na Kosovu, u celom svetu se na godišnjem nivou zabeleži 14 miliona novih slučajeva kancera, dok se predviđa da će do 2030. godine taj broj porasti na 21,7 miliona, naveli su zvaničnici na terenu.

U vezi sa smrtnošću kancera u svetu, trenutno je 8,2 miliona slučajeva godišnje, dok se do 2030. godine očekuje 13 miliona smrtnih slučajeva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.